Sütõtökös-spenótós gnocchi, süngomba és harang paprika
sponsored links
Sok idõ eltelt megint, minden esetre tetszik az õsz, ilyenkor van szerintem a legszebb kavalkád a piacokon és öltözik a természet a legvadabb színeibe, az õszi fényekrõl már nem is beszélve. A legutóbbi VKF-nél gyerekkori emlékeket idéztek fel a gombák és úgy látszik ez folytatódik. Gyerekként a Békásmegyeri piacon rendszeresen kaptam a kofáktól egy krumplit, egy almát..stb. mert, hogy a babáimnak akartam belõle fõzni, az más kérdés, hogy aztán az öcsém kapott belõle bébipapit, amit én akkor naagyon nehezményeztem:) Az is elõfordult, hogy kaptam egy szál szegfût, aminek letört a szára, de mikor a szüleim rám néztek, addigra már a feje is eltûnt, nem volt rossz ízû:) Azért írok errõl mert a címben szereplõ süngombát és harang paprikát (amirõl a fotót majd pótlom) ajándékba kaptam és tán gyerekkorom óta nem fordult elõ velem ilyesmi a piacon.
A süngombát a közeli piacon nézegettem, amikor elõkapott az eladó lányka egy zacsit, beletett vagy 15 dekányit, mert a piac már úgyis záráshoz készülõdött és õ meg úgyse tudja azt mind megenni a hétvégén. Hát tényleg nagyon megörültem neki, mert, hogy aztán utána olvastam és gyógyhatású és nem különbben finom gombáról van szó. Nekem nagyon tetszik, annyira mókásan néz ki. Kakukkfûves, fokhagymás vajon sütöttem egy picit és eszegettem meg villám gyorsan. A harangpaprikákat szintén nézelõdés közben kaptam, mert nagyon örvendeztem neki, hogy jé ez mennyire szépséges.
A süngombát a közeli piacon nézegettem, amikor elõkapott az eladó lányka egy zacsit, beletett vagy 15 dekányit, mert a piac már úgyis záráshoz készülõdött és õ meg úgyse tudja azt mind megenni a hétvégén. Hát tényleg nagyon megörültem neki, mert, hogy aztán utána olvastam és gyógyhatású és nem különbben finom gombáról van szó. Nekem nagyon tetszik, annyira mókásan néz ki. Kakukkfûves, fokhagymás vajon sütöttem egy picit és eszegettem meg villám gyorsan. A harangpaprikákat szintén nézelõdés közben kaptam, mert nagyon örvendeztem neki, hogy jé ez mennyire szépséges.
Valahogy mostanában kissé csökkent a húsevés iránti vágyam, de történt már ilyen korábban is huszonpár évesen, de 2 hónapnyi vegaságnak végül egy rakott krumpli vetett véget. Úgy gondolom, hogy most ez is átmeneti, addig tart, míg olthatatlan vágyat érezzek rá, hogy egyek. Azt gondolom, hogy késõbb viszont, biztos kevesebb husit fogok enni, mint korábban. Egyenlõre jól elvagyok a zöldekkel, bár az elsõ két napban többnyire zakuszkán éltem, aztán rájöttem, hogy miért is nem csinálok magamnak valami rendes kaját? Fûszer és Léleknél találtam a receptet, ahol viccesen azt írja egy vega kommentelõ, hogy végre örül neki, hogy vega:) hát ezzel, most én is így voltam...
Sült sütõtökös-spenótos gnocchi
Sült sütõtökös-spenótos gnocchi
Hozzávalók:
35 dkg sült sütõtök
15 dkg túró
15 dkg durum liszt
1 tojás
õrölt bors és szerecsendió
só
szõlõmag olaj
Spenótos szósz
200 g fagyasztott leveles spenót
2 g fokhagyma
1,5 dl tejszín
50 g krémsajt
szerecsendió
só
szõlõmaj olaj
A tököt és a túrót botmixerrel megmixeltem kicsit, nem teljesen egynemûre, hozzáadtam a többi hozzávalót. Lisztezett deszkán rudakká sodorgattam, majd 2 centis kockákra daraboltam a tésztát. Szõlõmag olajon aranybarnára sütöttem mindkét oldalát.
só
szõlõmag olaj
Spenótos szósz
200 g fagyasztott leveles spenót
2 g fokhagyma
1,5 dl tejszín
50 g krémsajt
szerecsendió
só
szõlõmaj olaj
A tököt és a túrót botmixerrel megmixeltem kicsit, nem teljesen egynemûre, hozzáadtam a többi hozzávalót. Lisztezett deszkán rudakká sodorgattam, majd 2 centis kockákra daraboltam a tésztát. Szõlõmag olajon aranybarnára sütöttem mindkét oldalát.
Legközelebb kipróbálok egy kifõzött verziót is, eredetileg arra gondoltam csak nem olvastam el az elkészítést, csak a hozzávalókat, mikor neki álltam megcsinálni. De nem bántam meg a sütögetést, mert tényleg nagyon finomak.
A spenótós szószhoz, felolvasztom a spenótot majd olajon egy picit még átkevergetem, belereszelem a fokhagymát, szerecsendiót és hozzáöntöm a tejszínt és a krém sajtot. Picit átforralom és kész is.