Sütõtökös pogácsa
sponsored links
Lássuk csak, hogy is alakult a tegnapi ebédünk illetve ez a pogácsa dolog! Megsütöttem a sütõtököt, hogy majd lesz belõle valami, aztán beáztattam egy kis lencsét, hogy valami tartalmas levest kéne fõzni belõle. A lencsés sütõtökleves gondolata nem tûnt rossznak, csak ?sajnos? tovább gondolkodtam, és inkább fõztem egy zöldbabos lencselevest ? tartalmasságával nem volt gond, jó sûrû lett, került bele a lencsén és a zöldbabon kívül sárga- és fehérrépa, csipetke, pár kanál házi lecsó, kevés kolbászkarika, ízesítõnek pedig babérlevelet, petrezselymet és tárkonyt használtam. Mivel másodikkal nem akartam bíbelõdni, és a sütõtökkel is kellett valamit kezdeni, ezt a sütõtökös pogácsát sütöttem a leveshez, gondolva így már biztos Mindenkinek a pocakját kitölti uzsonnáig.
Egy éjszakára hûtõbe tettem, mert este 11-kor már nem volt lelkierõm kisütni, másrészt azt gondoltam NagyMazsola is értékelni fogja, ha gyúrhat, szaggathat, kenegethet. Értékelte?
A ?nedves? anyagok arányán még lenne mit finomítani (elég ragacsos massza lett belõle), és az eredetileg 30 dkg-ra tervezett liszt is kevésnek bizonyult, szerintem még legalább 10 dkg-val meg kellett toldanom, ha nem többel. Lehet, hogy teljes kiõrlésûvel kellett volna pótolnom, mivel az jobban szívja a nedvességet. Elkelt volna benne egy kis túró, esetleg juhtúró vagy fetasajt, de azok hiánycikkek voltak a hûtõmben. Talán kakukkfûbõl is tehettem volna egy kicsit többet, vagy ha lett volna itthon, akkor inkább frisset, de ez már csak ilyen lett. Férjnek ízlett, Mazsolák falták és alapvetõen én sem panaszkodom a végeredményt illetõen.
Egy éjszakára hûtõbe tettem, mert este 11-kor már nem volt lelkierõm kisütni, másrészt azt gondoltam NagyMazsola is értékelni fogja, ha gyúrhat, szaggathat, kenegethet. Értékelte?
kb. 40 dkg liszt
30 dkg sült sütõtök kikapart belseje
7 dkg natúr joghurt
6 dkg olvasztott vaj
1,5 dl tej
2 dkg élesztõ
1 kk barnacukor
2 tk só
? tk szárított kakukkfû
1 tojás sárgája
Az élesztõt a cukros langyos tejben felfuttattam. A lisztet, a sütõtököt, a joghurtot, az olvasztott vajat az élesztõs tejjel összegyúrtam, közben a sóval és a kakukkfûvel ízesítettem. Kelesztõ tálban egy éjszakára hûtõbe tettem. Reggel kivettem a hûtõbõl és kb. 1 órát hagytam ?melegedni? a konyhapulton.
Átgyúrtam, majd lisztezett deszkán kinyújtottam, pogácsákat szaggattam belõle (egészen pontosan NagyMazsola), majd tojássárgával megkentem a tetejét. Légkeveréses sütõben 170 fokon megsütöttem.
30 dkg sült sütõtök kikapart belseje
7 dkg natúr joghurt
6 dkg olvasztott vaj
1,5 dl tej
2 dkg élesztõ
1 kk barnacukor
2 tk só
? tk szárított kakukkfû
1 tojás sárgája
Az élesztõt a cukros langyos tejben felfuttattam. A lisztet, a sütõtököt, a joghurtot, az olvasztott vajat az élesztõs tejjel összegyúrtam, közben a sóval és a kakukkfûvel ízesítettem. Kelesztõ tálban egy éjszakára hûtõbe tettem. Reggel kivettem a hûtõbõl és kb. 1 órát hagytam ?melegedni? a konyhapulton.
Átgyúrtam, majd lisztezett deszkán kinyújtottam, pogácsákat szaggattam belõle (egészen pontosan NagyMazsola), majd tojássárgával megkentem a tetejét. Légkeveréses sütõben 170 fokon megsütöttem.