Sütõtökös mákos pite

2010-10-24

sponsored links


Fotó

Hozzávalók:

20 dkg tönkölyliszt fehér
10 dkg tönkölyliszt teljes õrlésû
1/2 csomag sütõpor
20 dkg vaj
1 csipetnyi só
10 dkg nádcukor/ vagy ízlés szerint méz
1 tojás sárgája
1-2 evõkanál tejföl- igény szerint
reszelt citromhéj
1-2 mokkáskanálnyi vanília aroma

Töltelék:

20 dkg tisztított, kis kockára vagdalt sütõtök
1-2 evõkanálnyi vaj
2 dl gabonatej
15 dkg nádcukor / vagy más édesítõ ízlés szerint
1 teáskanálnyi reszelt narancs, - vagy citromhéj
1 kávéskanálnyi õrölt fahéj
20 dkg darált mák
5 dkg zabkorpa

1 tojás-kenéshez

Elkészítés:

A sütõporral elkevert lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojássárgáját, és ízlés szerint édesítjük.
Annyi tejfölt gyúrunk hozzá, hogy könnyen kezelhetõ tésztát kapjunk.
A hûtõben pihentetjük kb. fél órát.

A töltelékhez a sütõtököt kevés vajon átforgatjuk.
A tejet a cukorral és a narancshéjjal felforraljuk, majd beleöntjük az összes többi hozzávalót, és besûrítve felfõzzük.
Végül beleforgatjuk a sütõtököt is.

A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, kikent, lisztezett (vagy sütõpapírral bélelt) közepes méretû tepsibe fektetjük.
A tölteléket a tésztára simítjuk.
A töltelék alá bármilyen pikáns lekvárt is kenhetünk.

A maradék kinyújtott tésztát csíkokra vágjuk, vagy vékony rudakat sodrunk belõle, és rácsosan a töltelékre helyezzük.
A tészta tetejét megkenjük tojás sárgájával vagy felvert tojással.

180 °C - on sütjük ki, míg meg nem pirul, kb. 25-30 perc alatt.
Amennyiben mézzel ízesítjük a tésztát, a sütési idõre figyeljünk, ne süssük túl.

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Reformnasik/~...

sponsored links

Keres?s