Sütõtökös kakaós kalács
sponsored links
Avagy hogyan került ismét sütõtökös kelt tészta a kuglóf formámba? J
Sütõtökös kakaós kalács kuglóf formában sütve. J |
Talán még ti is emlékeztek, hogy az ünnepek elõtt kaptam két nagy vödör sütõtökpürét, melybõl egy fincsi narancslekvárral töltött sütõtökös brióstkészítettem. A briós olyan jól sikerült, hogy a Párom kérésére készítettem egy újabb adagot, amit le kellett fagyasztanom neki reggelire, ami nagyban megkönnyítette a reggeli kérdését. Azóta egyébként kétheti rendszerességgel kell sütnöm neki valamit, hogy legyen mindig reggelire való a fagyóban. J
A tökpürébõl azonban így is nagyon sok megmaradt, így gondoltam körbenézek a neten, hátha találok valami jó ötletet. Nos, találtam is, méghozzá Aranytepsi oldalán láttam meg egy tökös-kakaós csíkos kalácsot, ami egybõl megtetszett. A receptet gyorsan tovább is gondoltam, így a tésztát a briósnál leírtak alapján állítottam össze, illetve szerettem volna kipróbálni az új kuglófformámat, amivel végre megleptem magam! J A kuglófkalács szuperül sikerült, lássuk is gyorsan hogyan készült!
Hozzávalók: (Egy 22 cm-es kuglófhoz.)
25 dkg liszt
2 csapott ek kakaópor
13 dkg tökpüré (Nyáron helyettesíthetjük sárgarépapürével.)
5 dkg porcukor
4 dkg vaj
1 dl tej + 3 dkg élesztõ (Nem kell sok tej, mivel a tökpüré eléggé nedvesít. J)
1 tojássárgája
1 csipet só
1 tk vanília aroma
A tészta összeállítása:
A lisztet egy mélyebb tálba szitáltam, majd a tejben felfuttattam az élesztõt egy kevés cukorral. A liszthez adtam a porcukrot, sót, tojássárgáját, sütõtök pürét, vanília aromát és a tejben felfuttatott élesztõt (A). A tésztát egy fakanállal összedolgoztam, majd deszkára borítom és alaposan összegyúrtam (B), végül 40 perc alatt meleg helyen duplájára kelesztem (C).
A kalács megformázása és sütése:
A tésztát elfelezem, majd az egyik gombócba begyúrom a kakaóport. Az így kapott kakós tésztát, illetve a narancsszínû tökös tésztát is téglalap alakúra nyújtom (A1-A2), majd egymásra fektetem, majd kissé összenyomkodom õket (B). A tésztát szorosan feltekerem (C), majd a kuglófformába igazítom, ahol a tészta végeit igyekszem minél jobban összenyomkodni, hogy ne nyíljon szét sütés közben (D). Végül további 20 perces kelesztés után 160°C-os sütõben 25-30 perc alatt sült meg a kuglóf, amit egy rácsra fordítva hagytam kihûlni.
A tésztát a formában is kelesszük egy picit! |
Vélemény a receptrõl:
A kalácsot csak másnap reggel szeltem fel, így a tészta egyáltalán nem morzsálódott, de mégis teljesen puha maradt a sütõtöktõl, ami nagyon szép narancsszínt is adott a tésztának. A kalácsot ezután felszeltem és a szeleteket fagyasztottam le reggelinek, ami szuperfincsi volt egy kevés vajjal és lekvárral. A tészta maga egyébként nem túl édes, fagyasztás után is egyaránt puha, így nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek! J
Szép napot nektek, ildiKOKKI
Vajjal és lekvárral megkenve az igazi.... J |