Sütõtökös cheesecake karamellszósszal

2010-11-29

sponsored links

A sütõtökkel nem mindig voltam ennyire jó viszonyban. Kiskoromban Anyukám rendszeresen próbálta belém diktálni. Nem sok sikerrel, mivel a rosszullét kerülgetett már a "szagától" is. Aztán egy éve egy étteremben a vacsorapartnereim unszolására megkóstoltuk a szezonális kínálatban szereplõ sütõtökkrémlevest tökmagolajjal és pirított pancettával. Mondanom sem kell, isteni volt. Otthon rögtön reprodukáltam is, és azóta az õszi-téli idõszakban legalább kéthetente visszatérõ vendég a konyhában, nemcsak leves formájában. Hihetetlen, hogy mennyit változik az ember ízlése az élete során (bár a sárgadinnye esetében nem érzem még a változás szelét..).
Az utóbbi idõben a külföldi blogokon naponta jelennek meg a különféle szebbnél szebb sütõtökös piték, muffinok, sajttorták. Nagyon kíváncsi lettem, hogy vajon hogy mûködhet a sütõtök édességben. A sajttortára esett a választásom. A biztonság kedvéért készítettem hozzá egy kis karamellszószt, hogyha mégse jönne be annyira, valami feldobja, de enélkül is teljesen jó, még a válogatós gyerekeknek is nagyon ízlett.

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához)
Alap
  • 215 g keksz (1 csomag Gyõri Zabfalatok)
  • 100 g vaj
  • 1/2 tk fahéj
Töltelék
  • 500 g mascarpone
  • 250 g sütõtökpép
  • 150 g barnacukor
  • 3 tojás
  • 1/2 tk fahéj
  • 1/2 tk reszelt gyömbér
  • 1/4 tk szerecsendió
  • 1/4 tk szegfûszeg
  • 1 csipet só
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek keményítõ
Karamellszósz
  • 125 g kristálycukor
  • 80 ml tejszín
  • 25 g vaj

Elkészítés
  1. A sütõtököt megmosom, 4 részre vágom, és 180 °C-on 45-60 percig sütöm. 250 grammnyi pépet félreteszek (a többit megeszem magában, vagy krémleves készül belõle, esetleg krumplipüréhez keverem).
  2. A kekszet morzsás állagúra darálom, hozzádolgozom az olvasztott vajat, a fahéjat, és a sütõpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodom a masszát. 180 °C-os sütõben 8 percig sütõm, majd hagyom hûlni.
  3. A töltelékhez a szobahõmérsékletû mascarponet kikeverem a cukorral, a tojásokkal, a fûszerekkel, a vaníliakivonattal, a keményítõvel és a sütõtökpéppel.
  4. A krémet a kekszalapra öntöm, és 160 °C-on 30 percig, majd további 30 percig 140 °C-on sütöm (sütõfüggõ!). Ha nagyon kezd barnulni a teteje, érdemes alufóliával letakarni. Akkor jó, ha a teteje még kissé remeg.
  5. Nyitott sütõajtó mellett hagyom hûlni, majd néhány óra hûtés után fogyasztható is.
  6. Közben elkészítem a karamellszószt. A cukrot világosbarnára karamellizálom (ha 2 ek vízzel kezdjük karamellizálni a cukrot, kisebb az esélye a leégésnek), majd tûzrõl lehúzva óvatosan hozzákeverem a tejszínt és a vajat, és lassú tûzön addig fõzöm folyamatosan kevergetve, amíg el nem éri a megfelelõ állagot.

Folytats a blogon ... puffancs.blogspot.com/2010/11/sutotok...

sponsored links

Keres?s