Sütõtökkel töltött csirkemell
sponsored links
Nem igazán szoktam friss fûszereket használni, leginkább csak nézegetem az Ázsia Bt-ben (Vásárcsarnok) a különféle dudvákat, valamiért azt gondolva, hogy ezeken aztán nem múlik semmi. Most jöhetne az, hogy ezentúl csak frisset fogok használni, de az élmény igazából elmaradt, vagy csak nem kellene egy egész köteg rozmaringot beletömni az ételbe, ha nem tudom elképzelni, hogy a maradéknak vajon mi lesz a sorsa. Ahova kevés jutott, ott nagyon ízlett, de néhol azért elég töményen fenyõízû volt egy-egy falat, úgyhogy legközelebb negyedelem a mennyiséget. :) A többi fûszernövénnyel majd próbálkozom még.
A sütõtököt mindig untam-utáltam a szokványos sütõben sült állapotában, de mindig érdekelt volna, hogy mire jó még. Valamelyik fõzõcskézõs mûsorban láttam töltelékként, úgyhogy végre kipróbáltam húshoz, köretként is, holnap pedig krémleves lesz a másik felébõl.
Szerintem nagyon izgi az összhatás. :)
Így készült két személyre:
- 1 közepes csirkemell
- 50 dkg sütõtök
- 4 szelet bacon
- 30 dkg burgonya
- friss rozmaring
- cayenne bors (újabban mindenbe belerakom, pedig csak csípõs pirospaprika, de imádom)
- só, bors, olívaolaj
1. A csirkemellbõl 4 nagyobb szeletet kreálok, némileg kilapítom õket és sózom, borsozom mindkét oldalukat. Tépek egy kisebb csík alufóliát, megkenem olívaolajjal, ráfektetem az elsõ szelet húst. A sütõtökbõl minden szelethez vágok egy 4-5 cm hosszú hasábot.
2. A hússzeletre kerül a bacon, majd a sütõtök, kevés apróra vágott rozmaring és cayenne bors vagy õrölt chili. Összetekerem a csirkemelleket és rágöngyölöm az alufóliát, aminek a két oldalát összecsavarom, mint egy szaloncukrot. A másik három szelet hússal megismétlem ugyanezt.
3. A feldarabolt burgonyát jó sós vízben félig megfõzöm, majd leszûröm.
Közben a hústekercseket tepsibe rendezem és 200 fokon sütni kezdem, a maradék sütõtököt pedig felkockázom.
4. A csirketekercseket 10 percig sütöm, majd hozzáadom a burgonyát, még 10 perc múlva pedig a sütõtököt is, mindkettõt sóval, borssal és rozmaringgal fûszerezve, olívaolajjal meglocsolva.
5. A 35-40. percnél levesszük a fóliát a húsról és úgy tesszük vissza a tepsibe, hogy érintkezzen a tepsi aljával, így fog megpirulni. 5-10 perc alatt szép piros lesz, fõleg, ha forgatjuk is idõként.