Sütõtök köret hokkaido tökbõl

2010-10-08

sponsored links



Nagyon szeretem a sütõtököt, de sajnos ezzel egyedül vagyok kis családunkban. Ennek ellenére megleptem magam két nagy hokkaido tökkel. Most aztán ehetem?.. Az egyszerû sült tök valahogyan már nem mozgat meg egy ideje, ezért hol leves, hol püré készül belõle és kipróbáltam már az ötfûszeres szószban sült változatot is. Ezek mindegyike inkább édeskés, fûszeres, csípõs, de most arra voltam kíváncsi, milyen sós ételként, úgyhogy egy önmagában is fogyasztható köret (akkor az nem is köret) készült belõle.
A hokkaido tök nem olyan édes, mint a sonkatök, ezért tettem bele a juharszirupot, de ez el is maradhat, ilyenkor majdnem olyan lesz, mint egy krumpli. Mindenesetre a PH csoda könyv szerint csak az újkrumpli lúgos, az öreg krumplinak már inkább savasító hatása van, helyette a sütõtököt ajánlja. Nem tudom így van-e vagy sem, más könyvek a krumplit idõszaktól függetlenül lúgosítónak tartják. Mindenki döntse el maga, mit gondol errõl. Akár így, akár úgy, a sütõtök így ebben a formájában helyettesítheti, akár változatosabbá is teheti étkezésünket.




Hozzávalók:
2 hokkaido tök (egy is elég, nekem kettõ volt)
2 fej hagyma lereszelve
4 gerezd zúzott fokhagyma
8-10 zsályalevél apróra vágva
2 ek juharszirup
himalaya só
õrölt fekete bors
2 ek balzsamecet
olívaolaj


Az olívaolajon a vöröshagymát megpirítottam, mikor már majdnem üveges volt beletettem a fokhagymát és máris jöhet bele a felkockázott, héjas hokkaido tök. A tököt picit átpirítottam, sóztam, borsoztam, beletettem a juharszirupot, a balzsamecetet és egy pici vizet. Na és persze a zsályaleveleket. Lefedtem és addig pároltam amíg a tök puha lett. Szaftos lesz, de nem málik szét, a kevergetés mértékétõl függõen mennek szét a tökkockák, de a héj elég szépen összetartja majd.



Folytats a blogon ... benzsi.blogspot.com/2010/10/sutotok-k...

sponsored links

Keres?s