Sütõtök-krémleves tökmagolajjal
sponsored links
Napjainkban nem igazán süt a napocska mifelénk, ezért próbálok sárga színû ételeket is készíteni. A sütõtök magas C-vitamin forrás, kiváló táplálék antioxidáns jellege miatt is. Magas kálium-tartalma van, ennek köszönhetõen vértisztító, méregtelenítõ hatású. Említést kell még tenni arról, hogy tiamint tartalmaz, így nem csak az emlékezetünket, de a hangulatunkat is képes javítani. Luteinjének köszönhetõen pedig a látásjavításban veszi ki szerepét. Egyszerû étel a következõ krémleves, de mégis különlegessé tehetjük vele a napunkat. Egy forró, sütõtökbõl készült krémleves és egy rövid idõre minden gond és bú elszáll a közelbõl. Élvezzük!
A recept:
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütõtök
- víz
- ételízesítõ
- 5-6 gerezd fokhagyma
- tökmag-olaj
- pirított tökmag
Elkészítés:
A tököt megpucoljuk, kimagozzuk és felaprítjuk. (Nagyon vékony szeletekre vágtuk fel a sütõtököt.)
Az egészet vízzel kb. negyedéig-feléig felöntjük, meghintjük ételízesítõvel és pépesre fõzzük az apróra vágott fokhagymával együtt. Amikor megfõtt, és valamennyire kihûlt, összeturmixoljuk. Tehetünk hozzá egy kis növényi tejet (pl. kókusztejet). Ha túl sûrû, turmixolás után még önthetünk hozzá némi vizet, és épp egy rottyanásig ismét fõzzük.Tálalásnál hidegen sajtolt tökmag olajat csepegtetünk a leves tetejére a tányérokban. Ízlés szerint még tehetünk hozzá tálalásnál pl. apróra vágott újhagymát, vagy csilipaprikát, vagy pirított tökmagot. Igazán finom étel akár családi összejövetelekre, ünnepekre.