sütõtök krémleves

2010-11-04

sponsored links

"egy bársonyos leves a tél eljöttével..."

A jól megérett narancs színû sütõtök  a legízletesebb téli csemegék egyike, és ráadásul minden ízében nagyon egészsége.
Õshazája a tengeren túli Közép és Dél - Amerika trópusi vidéke az indiánok földje. Európába 1500-as évek elején mutatkozott Amerika felfedezése után. Hazánkba is hamar eljutott és azóta közkedvelt zöldségként fogyasszák fõleg a téli idõszakban.
Táplálkozástani értéke magas, mivel ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Szénhidrát tartalma. Így kiváló immunerõsítõ, vérnyomáscsökkentõ, vérkeringést javító finomság.
Elkészíthetõsége széleskörû, roston vagy egészbe sütve, levesként vagy püréként, de akár rizottóként vagy köretként is megállja a helyét.
 Ma egy kellemes krémlevest készítek belõle.

"íme a receptem..."

SÜTÕTÖK KRÉMLEVES 

hozzávalók:

3 evõkanál olívaolaj 
5db sütõtök
5db mogyoróhagyma
5 gerezd fokhagyma

3db birsalma
50dkg füstölt gesztenye  


õrölt fehér bors
õrölt szerecsendió

2.5l zöldség alaplé
20dkg liszt
3 evõkanál tejföl
3dl fõzõtejszín
elkészítés:

Egy nagy fazékban hevítsük fel az olívaolajat, majd pirítsuk le rajta a félfõre vágott mogyoróhagymát, s a durva kockára vágott héjatlan sütõtököt. Egy kis ízformálóként reszeljünk hozzá fokhagymát és élvezzük az illatokat.
Következõ lépésben gazdagítsuk durvára vágott füstölt gesztenyével és cikkre vágott hámozott birsalmával.
Formáljuk az ízeket sóval, õrölt fehér borssal, és õrölt szerecsendióval.
Alapos pirítás után öntsük fel az alaplével és lassú tûzön fedõ alatt fõzzük, míg a sütõtök meg nem puhul.
Ha a sütõtök kellõen megpuhult és az ízeket is kialakítottuk, készítsünk egy tejfölös habarást és hõkiegyenlítéssel sûrítsük be a forrásban levõ levest.
Forraljuk vissza, majd tejszínnel dúsítsuk.
Utolsó lépésben állítsuk be a végleges ízt, majd forrón tálaljuk.
  

Bon appétit!



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/LaCuisineDunC...

sponsored links

Keres?s