Sütõben sült túrófánk
sponsored links
Sajnos vége az általam meglehetõsen kedvelt karácsonyi idõszaknak, és következik a farsangi. Ezen alkalomból bemutatnám a sütõben sült túrófánkot, ami ízre és állagra fél úton van a "hagyományos" fánk és a pogácsa között.
A recept a Nosaltyról származik, és amint megláttam, rögtön hoztam anyának, mert õ a fánkkészítõk mestere közel s távol. :)
Nem is kellett sokat várnunk, hétvégén megcsinálta, aminek nagyon örültünk, ugyanis igazán finom édesség. Andrásom szerint különösen a házi szilvalekvárral. :)
A hozzávalók:
25 dkg liszt
fél csomag sütõpor
15 dkg porcukor
1 csipet só
50 dkg túró
2 db tojás
1 ek. napraforgó olaj
lekvár és porcukor a tálaláshoz
Így készült:
A liszthez hozzákeverjük a sütõport, a porcukrot és a sót. Hozzáadjuk a túrót és a tojásokat, majd kézzel jól összedolgozzuk. (Ekkor az állaga még ragacsos.)
Jól belisztezett deszkán összegyúrjuk, ekkor még viszonylag sok lisztet vesz fel a tészta. Puha, ruganyos tésztát kapunk.
A tésztát 1 cm vastagra gyúrjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Tepsibe tesszük a sütõpapírt, és ecsettel beolajozzuk. Ráhelyezzük a fánkkorongokat, majd a tetejüket is megkenjük olajjal, sütõben 200 fokon sütjük.
Biztos vagyok benne, hogy ez a fánk még többször is elkészül nálunk. :)