Sültfokhagyma-krémleves
sponsored links
Sültfokhagyma-krémleves
A fokhagyma a hagyományos népi gyógyászat egyik kedvelt csodaszere, nincs az a nyavalya, amit ne lehetne elviselhetõbbé tenni alkalmazásával. A menetrend szerint érkezõ téli betegségek (megfázás, nátha, köhögés, láz) kezelésére minden valamirevaló nagymama elõír 1-2 gerezd fokhagymát: nyersen elrágcsálva, teába reszelve, mézbe áztatva, ecettel elkeverve vagy éppen pálinkával felhörpintve, ha már lúd, legyen jó kövér alapon.
Igazuk is van. A fokhagyma erõs antibakteriális és gombaellenes hatással bír, karban tartja az immunrendszert és fontos ásványi anyagokat tartalmaz. Jótékonyan hat az emésztésre, csökkenti a vérnyomást és a koleszterint, valamint fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében is. Csodaszer.
Erõteljes aromája (illata? szaga? bukéja?) miatt sokan nem szeretik, a mi konyhánkban azonban az egyik legkedvesebb alapanyagnak számít. Esszük tésztával, pörkölttel, egytálételekkel, sült hússal, lángossal, amivel csak lehet. No meg levessel, különösképp ezzel a jóféle fokhagyma krémlevessel, ami pépesre sütött fokhagymából készül. Egy szürke, nyûgös téli estén nincs is másra szükség a lelki béke helyrebillentéséhez.
Sültfokhagyma-krémleves
Hozzávalók:
6 fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma, felaprítva
1 szál póréhagyma, felaprítva
1 l zöldség vagy csirke alaplé (gyors alaplé recept itt)
2 dl tejszín
kb. 0,5 dl száraz fehérbor
só, bors
Elkészítés:
A gerezdekre szedett, de nem megpucolt fokhagymát 180°C-ra elõmelegített sütõben kb. 20-30 percig sütjük. Onnan tudjuk, hogy jó, ha már kezd megbarnulni a külseje és óvatosan, ujjégetést elkerülve megnyomkodva puha. Amikor kihûlt, a héjából egyszerûen, akár egy bonbont, kinyomjuk egy tálba a gerezdeket.
Közepes lángon hevített olívaolajon üvegesre dinszteljük a hagymákat, hozzáadjuk a fokhagymapürét, alaposan átkeverjük, majd felöntjük a fehérborral. Hagyjuk, amíg az alkohol nagy része elpárolog, aztán beleöntjük a forró alaplevet is. Ízesítjük, felforraljuk és 20 percig fõzzük.
A levest rúdmixerrel vagy robotgépben pürésítjük, visszaöntjük a lábosba, újramelegítjük, végül a tejszínnel beállítjuk a kívánt sûrûséget. Tálalhatjuk pirítós kenyérrel vagy kenyérkockákkal, mi általában csak egy löttyintésnyi olívaolajjal és némi frissen õrölt borssal koronázzuk meg.
Jó étvágyat hozzá!