Sült zöldséges lencsekrémleves, mákos és káposztás tészta

2014-01-22

sponsored links


mákos linguine

Párom már napok óta azzal ostromol, hogy mákos tésztát szeretne. Eddig elhessegettem még a gondolatát is, mert én egyszerûen képtelen vagyok megenni. Bármikor szívesen fõzök sós tésztákat, de az édesek olyan távol állnak tõlem, mint Makó Jeruzsálemtõl, a mákosat meg kifejezetten nem bírom. Néhány napja nagy buzgón tanulmányozom Jackie Le Tissier Testkontroll vegetáriánusoknak címû könyvét (csak ötletadóként, de továbbra sem tervezem, hogy vegetáriánus legyen a család, mert a fiúk és Apa annál sokkal jobban szeretik a húst, szinte bármilyen formában),  ahol a különféle ételek besorolásai is megtalálhatók, ebben a könyvben láttam, hogy a mák a semleges ételek sorába tartozik. Felderengett, hogy talán mégiscsak kaphat Apa mákos tésztát, hisz szénhidrátos ételt (tojás nélküli tésztát) semlegessel lehet társítani. Aztán a neten rákerestem a mák gyógyhatásaira, és meglepõdve láttam, hogy milyen sok jó hatása van a szervezetre pl.  ITT.  Így Apa ma megkaphatta a hõn áhított mákos tésztát az ebéd második fogásaként, a sült zöldséges lencsekrémleves után. Azért káposztás tészta is készült, mert akármilyen egészséges is a mák, az édes tésztákat én továbbra sem tudom megenni.

káposztás linguine

A sült zöldséges lencsekrémleves hozzávalói: 1 liter zöldséges lencseleves, kis tálkányi sült brokkoli-sárgarépa,  1 evõkanál rétes liszt és olaj, kb. 7 dl forró víz, kevés só, fokhagyma granulátum, szárított petrezselyemzöld,  3 szelet zsemlekenyér és pici olaj a pirított kenyérkockákhoz

A tegnapi ebédrõl maradt kb. 1 liter zöldséges lencseleves,  vacsoráról pedig egy kis tálkányi sült brokkoli-sárgarépa. Az újrahasznosítás jegyében mindkettõt felhasználtam. Elõször összeturmixoltam a felforralt zöldséges lencselevest, aztán szûrõn átpasszíroztam, hogy szép sima legyen. Ezután turmixoltam bele a sült brokkolit-sárgarépát, 1-1 evõkanál lisztet és olajat, majd kellõ állagúra hígítottam forró vízzel.  Fõztem pár percig, majd után-ízesítettem sóval, fokhagyma granulátummal és szárított petrezselyemzölddel. A kenyérszeleteket kockára vágtam és pici olajon megpirítottam. 
Legnagyobb örömömre családom szívesen fogadja az ilyen krémleveseket mostanában.  Ez is nagyon ízlett mindenkinek :)!!

sült zöldséges lencsekrémleves pirított kenyérkockákkal

A második fogáshoz Zepter módszerrel megfõztem egy csomag tojás nélküli, négybe tördelt linguine-t 8-9 perc alatt, aztán az egyik felét összekevertem a pirított, sózott-borsozott káposztával, a másik felét pedig cukrozott mákkal (10 dkg darált mák + 10 dkg porcukor).





Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2014/01/sult-zold...

sponsored links

Keres?s