Sült túrótorta/Gebackene Topfentorte

2010-11-22

sponsored links

Már régóta tervbe volt egy igazán finom és könnyü túrótorta (hiszen itt szinte minden kávéház "slágere"), ami végre mindenki örömére került az asztalra. Többszöri próbálgatás után, azt hiszem, sikerült egy olyan tortát sütnöm, amin már nem kell változtatni, úgy finom, ahogy van! Igaz, csak a múlt héten sütöttem, mégis mindenki újra enné... Felvágott állapotában sajnos nem tudtam róla fotót készíteni, mert pillanatok alatt eltüntek a felvágott szeletek.


Hozzávalók az omlóstésztához:
20 dkg rétesliszt
12 dkg étkezési keményítö
1 tojás
1 tojássárgája
12 dkg porcukor
1/2 tk só
1/2 tk sütöpor
15 dkg vaj

a töltelék:
80 dkg túró
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaniliáscukor
8 tojás
3 ek étkezési keményítö
csipet só
1 citrom reszelt héja
Az omlós tészta minden hozzávalóját egy keverötálba teszem és belisztezett kézzel, gyors mozdulatokkal síma tésztává gyúrom. Én nem pihentetem, azonnal dolgozom vele tovább. Két fólia között 3 mm vastagra nyújtom. Egy tortaforma (28 cm) alját zsiradékkal kikenek és azt sütöpapírral kibélelem. A kinyújtott tésztát belehelyezem úgy, hogy a forma oldalára is kerüljön belöle, azt teljesen befedje.
A töltelékhez 10 dkg pocukrot, a puha vajjal és a vaniliás cukorral habosra keverem. A tojássárgákat, a túrót és a citromhéjat is hozzáadom. A tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény-, majd a maradék porcukrot és keményítöt hozzáadagolva, teljesen kemény habbá verem. Ezt a habot óvatosan a túrómasszához dolgozom és az egészet a tésztával kibélelt formába öntöm.
Elömelegített, sütöben alulról a második sínen 160 ° kb. 70 percig sütöm. 40 perc sütés után a legkeveréses fokozatra kapcsolok és még 30 perc alatt készre sütöm. Ha nagyon erösen pirulna a teteje, sütöpapírral letakarom. Sütés közben igencsak megemelkedik, de kihülés után veszít a magasságából. A tortát a sütöben hagyom kihülni (nyitott sütõajtónál) ? legalább egy órán keresztül.
Tálaláskor porcukorral megszórom.



Himmlisch leichte Torte mit Mürbteigboden
Zutaten für Mürbteig:
200 g Weizenmehl griffig
120 g Speisestärke
1 Ei
1 Eigelb
? TL Backpulver
120 g Staubzucker
? TL Salz
150 g Butter

Fülle:
200 g Staubzucker
200 g Butter
1 Pkg. Vanillezucker
8 Eier
800 g Magertopfen
Schale von 1 Zitrone
Salz
3 EL Speisestärke
Alle Zutaten für den Mürbteig in eine Schüssel geben und mit bemehlten Händen zu einem glatten Teig verkneten. Dieser Mürbteig muss nicht mehr ruhen, er kann gleich weiterverarbeitet werden.
Den Mürbteig zwischen einer bemehlten Klarsichtsfolie 3 mm dünn ausrollen. Eine Springform (28 cm) nur am Boden einfetten, dann mit Backpapier auslegen. Den Teig hineinlegen und am Rand bis zu der Höhe andrücken.
Für die Fülle 100g Staubzucker, Vanillezucker und Butter zu einer zähflüssigen Masse verrühren. Eigelb, Magertopfen und eine Zitronenschale unterrühren. Das Eiweiß mit einer Prise Salz halbsteif schlagen, restlichen Staubzucker und Stärke nach und nach dazugeben und das Eiweiß ganz steif schlagen. Den Eischnee unter die Topfenmasse heben, die sehr flüssige Füllung bis kurz unter den Teigrand in die Form gießen.
Im vorgeheizten Backofen auf der zweiten Einschubleiste von unten bei 160° 70 Minuten backen.
Nach 40 Minuten auf Heissluft umschalten und noch 30 Minuten Backen.
Immer wieder nachsehen, ob die Oberfläche schwarz wird. In diesem Fall einfach mit Alufolie abdecken und weiterbacken.
Den Kuchen in der Form mindestens 1 Stunden abkühlen lassen, dann aus der Form lösen und mit gesiebten Staubzucker bestäuben.

Folytats a blogon ... notburga.blogspot.com/2010/11/sult-tu...

sponsored links

Keres?s