Sült fokhagymás cékla leves ? ?Végigfõzni a Meatlesst?
sponsored links
A céklából általában céklakrémet szoktam csinálni, de most rengeteg céklám volt, és érdekelt is ez a leves a Meatless-bõl. Úgyhogy megsütöttem az összeset, mellédobtam egy kis fokhagymát, és miután kihûltek megfõztem ezt az elképesztõ színû levest.
Hozzávalók:
- 20 dkg cékla ? ez mérettõl függõen 1-2 darab ? alaposan megsikálva
- 3-4 gerezd fokhagyma (héjastul)
- fél póréhagyma
- 1 kisebb babérlevél
- 1 teáskanál friss kakukkfû
- 2 csésze víz
- só, bors
- 1 evõkanál citromlé
- olívaolaj
Letépek egy nagyobb darab alufóliát, belecsomagolom a céklát ? mielõtt teljesen bezárom a csomagot öntök bele egy kis olívaolajat. Hasonlóan járok el a fokhagymával is. A sütõt 200 fokra elõmelegítem. A fokhagymát 30, a céklát 60 percig sütöm (ha nagy a cékla tovább, puhának kell lennie). Mindkettõt félrerakom hûlni.
A céklát meghámozom, kockákra vágom, a fokhagymát kinyomom a vékony papírszerû héjából.
Egy kanál olajon puhára párolom a felkarikázott póréhagymát (6-8 perc). Hozzáadom a céklát, a fokhagymát, a vizet, a babérlevelet, a kakukkfüvet. sózom, borsozom, felforralom és 5-10 percig fõzöm. Kiszedem a babérlevelet, összeturmixolom ? ha nagyon sûrû, adok hozzá még vizet. Felmelegítem, belekeverem a citromlevet, ha szükséges sóval, borssal ízesítem.
2-3 adag lesz belõle.