Sült alma és a Pogány-völgyi pincesor Kõszegen
sponsored links
Szombaton teljesen véletlenül jutottunk el a város határában húzódó Pogány-völgybe. Nagy szerencse, hogy nem sokkal korábban keveredtünk ide, mert akkor most nem a jelenlegi házunkban laknánk, hanem valamelyik ottani-eredeti funkciója szerint- borospince egyikében.
Túlzás nélkül állíthatom, teljesen elvarázsolt a hely. Mivel a szavak gyakran kevésnek bizonyulnak, megmutatom pár képpel, milyennek láttuk mi, és ha végignézitek a képeket, jutalmul alul megtaláljátok nagyanyám egyik kedvenc receptjét, csak mert olyan régimódi hangulatba kerültem, és ha az enyém lehetne az a kis sárga mesekunyhó, mindig ilyennel várnám ott az unokáimat :)
A pincék közül a kedvencem, akár holnap beköltöznék, azt hiszem. Tündelak. |
Tündelak ablaka, vajon mit rejthet? |
Ablak alatt csodás vadszõlõ. Nem adja fel, él és virul. |
Modern idõk 1. De jó is látni, lesz folytatása a régi hagyományoknak. |
Másik kedvenc pince, ezt is elfogadnám. |
No, kezeket fel, kinek melegítették még ilyenben a kakaót a sparhelten? :) |
Modern idõk 2. A pincesoron: egy gondozott porta elõtt. |
Karácsonyi dekoráció még egyik ablakban- itt döntöttem el, mi lesz az esti desszert :) |
Kankalin a völgyben: itt egy pillanatig tényleg elhittem, ennyi volt a tél. |
Sült alma
Hozzávalók (személyenként):
1 db nagyobb méretû, savanykás alma
1 ek szilvalekvár
pár szem dió
1 kk fahéj
1 tk kristálycukor
pár szem mazsola
A sütõt elõmelegítem 200 fokra. Az almákat alaposan megmosom, magházukat kivágom. A durvára vágott diót a lekvárral, mazsolával, cukorral és a fahéjjal elkeverem, majd a magház helyére tömködöm. Az almá(ka)t sütõpapírral bélelt tepsibe állítom, és a forró sütõben 15-17 perc alatt megsütöm. Akkor az igazi, ha az alma megrepedt, és a tetejére a cukros lekvár kis karamell-sapkát növesztett. A tálalással úgy 10 percet várok, a forró lekvár csúnya sérüléseket tud okozni. Fõleg gyerekeknek adva figyeljünk erre!
S hogy ehhez a kis mini-albumhoz és nosztalgikus vacsorához teljes legyen az élmény, a zene is elvarázsoló lesz, jó? :)