Sûrûsödj, Te Ringló!
sponsored links
Édesapám saját szülõhelyérõl, Jánoshidáról a nagyszüleim halálakor "átmentett" saját magához, Jászberénybe egy ringlószilva fát. A zöld színû, ámde isteni illatú, és mennyei ízû gyümölcs hihetetlen produktumok elõállítására képes; azóta már 5 fa is van belõle, és én is pillanatokon belül beléje szerettem.Gondoltam, fõzök is belõle lekvárt - melybe a kertben megtalálható "egyéb" szilvafajták is belekerültek.
Ringlólekvár, ahogyan én készítem.
Az érett gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, majd húsdarálón ledaráljuk, és héjastul. (Késõbb rájöttem, hogy ez nem annyira jó, mintha fõzés közben botmixerelnénk). Kis lángon fedõ nélkül fõzzük vagy 3-4 órát, sûrû kavargatások mellett. Amikor már sûrûsödik az anyag, de nagyjából az utolsó 1/2 órában kerül hozzá a cukor - hogy mennyi pontosan, azt mindenkinek odabízom. Én kb. 3 kg lekvárhoz adtam hozzá 1/2 kg cukrot. Ha kész, forró üvegekbe merjük, megcelofánozzuk, rácsavarjuk az üveg tetejét, majd fejre állítjuk õket. Jó sok paplanba bugyoláljuk, majd kb. 48 óra múlva kiszabadítjuk a paplan fogságából, és már fogyasztjuk is. NO TARTÓSÍTÓ, eszméletlen ...