Sós karamellás panna cotta diógrillázzsal

2018-06-19

sponsored links




























Nagyon szeretem ezt a remegõs, krémes, elegáns, Piemontéból származó olasz desszertet, mert annyiféle variációja van és még váratlan vendégek érkezése elõtt is pikk-pakk összedobható. Szerencsére töretlen népszerûségnek örvend a családunkban, ezért igyekszem újabbnál újabb változatokat kipróbálni. Nálam az idénygyümölcsös öntet viszi a prímet, de mostanság egyre nagyobb teret hódítanak a sós változatok is. Zseniálisan egyszerû az elkészítése és az alaprecept birtokában kedvünkre variálhatjuk az ízeket. Ma erre a sós karamellás változatra esett a választásom, nem kell megijedni egyáltalán nem lesz sós ízû a végeredmény, a só inkább csak elmélyíti, kiemeli a karamell ízét. A ropogós grillázs viszont nagyon jól illik a selymes krémhez. Dió helyett mandulával, mogyoróval, kesudióval is elkészíthetõ. A receptben megadott mennyiség 4 kisebb pohárhoz elegendõ, édesszájúak dupla mennyiséggel számoljanak.


Sós karamellás panna cotta diógrillázzsal

Hozzávalók:
4 kisebb vagy 2 közepes méretû pohárhoz

sós karamellás panna cotta:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk vanília esszencia (vagy 1 rúd vanília)
  • 3 lapzselatin (vagy 7 gramm porzselatin)
  • 1 csipet tengeri só

diógrillázs:

  • 1/4 csésze cukor
  • 1/2 csésze dió

Elkészítése:

  1. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk, 10 percre félretesszük.
  2. Ezalatt elkészítjük a panna cottát: egy lábasba öntjük a tejszínt, tejet, vanília esszenciát, lassú tûzön felforraljuk.
  3. Közben egy másik, vastag aljú lábasba öntjük a cukrot, mérsékelt tûzön megkaramellizáljuk, de közben nem kevergetjük, inkább csak megrázogatjuk az edényt.
  4. Óvatosan hozzáöntjük a tejes-tejszínes keveréket, állandó kevergetés mellett megvárjuk, míg teljesen felolvad a karamell.
  5. Hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint és a csipet tengeri sót, elkeverjük.
  6. A panna cottát poharakba vagy formákba öntjük, legalább 4-5 óra hosszára hûtõbe tesszük, hogy megdermedjen. 
  7. A diógrillázshoz szintén felolvasztjuk a cukrot, beleszórjuk a diót, kanállal átkevergetjük, hogy a cukormáz mindenütt bevonja.
  8. Óvatosan átöntjük egy szilikonos sütõpapírral kibélelt tepsibe, elegyengetjük és hagyjuk teljesen kihûlni.
  9. A diógrillázst késes robotgépben durvára daráljuk, megszórjuk vele a kihûlt panna cották tetejét.   







    Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

    sponsored links

    Keres?s