Sós briós
sponsored links
Második alkalommal készítem el ezt a sós kelt finomságot. Az elsõ adag két napja sült este, gondoltam reggelire tökéletes szendvics alap lesz. Igen ám, de a család gyakran látogatta a konyhát és reggelre el is fogytak a briósok. Nem volt mit lefotózni sem. Másnap ismételtem. Íme a recept és képek:
Hozzávalók 8 brióshoz:
- 1 közepes krumpli (kb. 15 dkg)
- 50 dkg liszt
- 2 kk só
- 2,5 dkg friss élesztõ
- 2,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 0,5 dl olaj
- 2 ek tejföl
- 1 kk tengeri só a tetejére
A megtisztított és kockára vágott krumplit megfõzzük, leszûrjük és összetörjük.
Az élesztõt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a cukorral meghintve hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört krumplit, a sót, a felfutott élesztõt, az olajat, a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlõ részre osztjuk.
Egyenként kb. 35-40 cm hosszú, ujjnyi vastag rúddá sodorjuk.
A tésztát feltekerjük, mint a csigát.
Sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Elõmelegítjük a sütõt, addig is kb. 25 percet kelt a briós.
A megkelt péksütiket lefújjuk vízzel és meghintjük durvára õrölt tengeri sóval.
180 fokon 20 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk teljesen kihûlni.