Sárgarépás rizottó. Rizottó alaprecept.
sponsored links
Most, mielõtt elkezdtem írni, rákerestem, hogy milyen rizottó receptek vannak a blogon,
rizsbõl csak egy zöld rizottót találtam, itt, mást nem.
Nos, a zöld rizottó 5 éve készült, a közben eltelt idõ alatt
igencsak sok rizottót készítettünk és fogyasztottunk.
A Fiam közben nagy(korú) lett, még mindig imádja a rizottót, de nem csak fogyasztja,
hanem készíteni is szereti, és immár bor is kerül bele, mert Õ borral készíti.
Még egy különbség: az állaga is más, sokkal nedvesebben kedveli,
mint én régebben készítettem.
mint én régebben készítettem.
Ja, és több sajtot tesz bele.
Citrom illatú kakukkfû kapor és bazsalikom A rizottó alaprecept csak néhány összetevõt tartalmaz, ezt egészítjük ki a zöldségekkel, gyümölcsökkel, fûszerekkel. |
A titka a rizs fajtáján (kerek szemû rizottó rizs) túl,
a fõzés technikájában rejlik.
a fõzés technikájában rejlik.
A vajon üvegesre párolt hagymához és fokhagymához,
hozzáadjuk a rizst, és azt is üvegesre hevítjük (2-3 perc).
Ekkor elzárom a tüzet és a rizsre dobom a fûszereket (nálunk mindig van fûszer),
megkeverem.
megkeverem.
Mikor érzem a fûszerek felszálló illatát, ráöntöm a bort, majd
folyamatos keverés mellett visszakapcsolom a hõt.
Innentõl 2-3 merõkanalanként adom hozzá a forró vizet,
akkor a következõt, amikor az elõzõt a rizs felszívta.
Fontos, hogy szinte folyamatosan keverjük közben.
Miután az utolsó adag vizet is hozzáadtam, a rizs krémes, szószos,
(fontos, hogy a rizst nem fõzzük szét!)
(fontos, hogy a rizst nem fõzzük szét!)
hozzáadom a reszelt sajtokat, elkeverem és lezárom a tüzet.
Hozzáadom a hideg, szeletekre vágott vajat és lefedem az edényt.
*
Rizottó alaprecept.
Forrás: Sajtlexikon
400 g rizs
50 g teavaj
1 közepes fej vöröshagyma
150 ml fehérbor
1-1,2 liter forró alaplé v. forró víz
só
sajt
Forrás: Sajtlexikon
400 g rizs
50 g teavaj
1 közepes fej vöröshagyma
150 ml fehérbor
1-1,2 liter forró alaplé v. forró víz
só
sajt
S ha már az zöld rizottó (hogy miért zöld, lásd a linken), akkor ezt simán nevezhetjük sárgának :) hisz a sárgarépa mellett, reszelt citromhéj virít a tetején. |
Sárgarépás rizottó
Hozzávalók
3 személyre
5 db nagyobb sárgarépa
2 csésze kerek szemû rizs (Arborio)
3 ek olívaolaj
20 + 30 g teavaj
100 g sajt (ált. parmezán + olvadósabb)
1 fej vöröshagyma (ami fehér)
5 gerezd fokhagyma
1-1,5 dl fehér bor
1-1,5 dl fehér bor
forró víz
fûszerek (lásd képek):
só
friss szurokfû
2 féle kakukkfû
tálaláshoz
reszelt (bio)citromhéj
bazsalikom
frissen õrölt bors
1) Az olívaolaj és vaj keverékét hevítettem, rádobtam a hagymát, majd a fokhagymát,
amikor már sercegett és erõsen illatozott,
amikor már sercegett és erõsen illatozott,
hozzáadtam a felkarikázott sárgarépát.
Sûrûn megkeverve, együtt pirítottam (4-5 perc).
Következett a rizs, szintén üvegesre hevítettem (2-3 perc).
Sûrûn megkeverve, együtt pirítottam (4-5 perc).
Következett a rizs, szintén üvegesre hevítettem (2-3 perc).
Ekkor elzártam a tüzet és rádobtam a fûszereket, megkeverem.
Mikor éreztem a fûszerek felszálló illatát, ráöntöttem a bort, majd
folyamatos keverés mellett visszakapcsoltam a hõt.
(Mikorra a bort a rizs magába szívja, akkora az alkoholtartalma elillan.)
Innentõl 2-3 merõkanalanként adtam hozzá a forró vizet,
akkor a következõt, amikor az elõzõt a rizs felszívta.
Folyamatosan kevertem közben.
Miután az utolsó adag vizet is hozzáadtam, a rizs krémes, szószos,
hozzáadtam a reszelt sajtokat, elkeverem és lezártam a tüzet.
Hozzáadtam a hideg, szeletekre vágott vajat, kevertem rajta egyet,
majd lefedtem az edényt.
(Tálalásig pihen, ez 3-4 perc.)
majd lefedtem az edényt.
(Tálalásig pihen, ez 3-4 perc.)
?
Ilyenkor hívom a Szeretteimet.
Ilyenkor hívom a Szeretteimet.
Van aki megterít, van aki a mécsest gyújtja meg.
?
Tálaljuk.
Mi általában megszórjuk még friss fûszerekkel, chili pehellyel, apróra zúzott
olajos magokkal, csorgatunk rá pestót, vagy reszelünk rá
olajos magokkal, csorgatunk rá pestót, vagy reszelünk rá
citromhéjat, sajtot, attól függ milyen zöldség került bele.
Tekerünk még rá borsot és már fogyaszthatjuk is :)
A fotó viszont most is késõbb készült, ugyanis nálunk még mindig a Család az elsõ, a blog és fotózás csak ezután következik. Szeretetrehangoltan a Facebookon ? * |
Fûszerek kézközelben :)
A kert teli van gyógy(fûszer)növényekkel, de a leggyakrabban használatosakból,
a teraszon, terasz mellett is tartok 1-2 cseréppel.
Citrom illatú kakukkfû |
Kakukkfû |
Citrom illatú kakukkfû |
Kakukkfû |
Szurokfû |
Szurokfû, zsálya, bazsalikom |
Bazsalikom, kakukkfû, zsálya, kapor |