Sárgarépa (Daucus Carota ssp.sativus)
sponsored links
Más néven murokrépa vagy karotta. Az ernyõsök családjába tartozó kedvelt zöldségfajta. Vad fajtája elterjedt gyomnövény nálunk. Már a görögök és a rómaiak is termesztették étkezési céllal. A XVI. században még csak a sárga és lilás színût termesztették, a folyamatos nemesítés hatására lett narancssárga színû. Vicces, hogy tavaly az un. fekete vagy lila színû répát ültettem (köretnek érdekes volt, de a húsleves földönkívüli színû lett tõle), idén citromsárgát vetettem. Ezzel már találkoztam vegyes köretben, de én még nem termesztettem kíváncsi vagyok rá. Érdekes ez a világ, ez nem az elsõ olyan növény, aminél visszamennek a nemesítés elõtti alapokhoz.
Termesztése
Sárgarépa is könnyedén termeszthetõ és gondozható, és a saját nevelésû szabadföldi sárgarépa íze utánozhatatlan. Nem csak gyönyörû narancssárga színével csábít minket, de édes íze is kellemes. Sárgarépát érdemes kiskertben is termelni. Az apró magot áprilisban vessük végleges helyére 30 cm-es sortávolságra. Egyenletesebb vetést kapunk, ha ültetés elõtt a magokat homokkal összekeverjük. Ha szép sárgarépát szeretnénk nevelni, a töveket egyeljük ki 3-5 cm-es távolságra. Nyáron nincs más dolgunk, mint gyomlálni és rendszeresen locsolni a növényt. Nyár végén már szedhetjük a finom vitamindús sárgarépát. Akinek van kedve a bio kertészkedéshez az vetheti a répát hagymamaggal összekeverve. Ennek két jó hatása is van, az egyik a répalégy utálja a hagymát tehát egy kórokozót kiiktattunk, a másik hatás a gyomirtó és földállag javító hatás, a répa a mélyben mûveli a földet a hagyma sekélyen, így a gyomok nem tudnak uralkodni egyik szinten sem és a föld is laza marad. A másik biodoktora a répának a kamilla. Ebben az esetben a kamilla és a répamagot kell összekeverni és elvetni vegyesen. Mind a két verziót kipróbáltam, mûködik!!! Ha sûrûn vetettük itt is kell ritkítani!
Élettani hatása
A sárgarépa a zöldségek között az egyik leggazdagabb karotinban és A vitaminban. Az A vitamin az éles látásért, vagyis szemünkért, a selymes bõrért és a szép hajért is felelõs. De ezen a két igen fontos vitaminon kívül még található a sárgarépában B1, B2, B6, E, és H vitamin is. A terhesség, szoptatás, vagy erõs fizikai munka során különösen fontos, az A vitamin, így folyamatosan pótolni kell szervezetünk számára. A béta-karotinnak antioxidáns hatása a legjelentõsebb. Képes felvenni a harcot, a sejteket romboló szabadgyökökkel, így késleltetni az öregedés folyamatát, ja és ha sokat eszünk belõle fütyülni is tudunk majd tõle!
Felhasználása
A legtöbb vitamin a gyökér külsõ részén található, ezért csak vékonyan lehetõleg zöldség hámozóval tisztítsuk meg, de az új répát elég ha (csak erre a célra használt) körömkefével át keféljük. A sárgarépa hosszú ideig tárolható, vitamin tartalma nem csökken, így akár nagyobb mennyiséget is beszerezhetünk belõle. Lehetõleg nyersen fõzés nélkül fogyasszuk el, gyermekünk kezébe is érdemes vásárlás után egy répát adni és nem kiflit vagy nyalókát, hiszen a rágás folyamán erõsíti a fogakat is. Ha példát szeretnénk gyermekeinknek mutatni, elsõnek mi magunk rágcsáljunk el egy sárgarépát, ezután csemeténk is kíváncsi lesz az ízére, és természetesen a gyerekek imádják, csak kell a jó példa! Diétázók és fogyókúrázók is felvehetik az étlapra, mert a nyers sárgarépa mindössze 2 óráig tartózkodik a gyomorban, míg a fõtt akár 3-3,5 órát is. A sárgarépa lé nagyon hatásos immunrendszer erõsítõ, és béltisztító, préseljünk ki 2-3 dl sárgarépa lét, tegyünk bele pár csepp olajat és ezt igyuk meg minden héten legalább egyszer! De a sárgarépa fõzelék is ízletes étel, itt bármilyen formára fel lehet vágni a zöldséget, megpároljuk és babérlevéllel, kevés mustárral, citromlével, tejföllel ízesíthetjük, vagy egy másik változat szerint tejszínnel és kaporral bolondítjuk meg, de végtelen a lehetõségek száma ezek az én kedvenceim. A sárgarépa reszelve, mézzel, citrommal, és egy csepp olajjal felveszi bármilyen édességgel a versenyt! De ha édességként gondolunk a répára, adjunk hozzá reszelt almát, kevés mézet, keverjük össze durvára vágott pirított dióval vagy mogyoróval, és az ?elvetemültek? adhatnak mellé tejszínhabot, de könyörgöm ne mûanyag habot, csak tiszta tejszínt cukor nélkül. Az A vitamin zsírban oldódik, tehát vagy hidegen sajtolt növényi olaj pl.: tökmagolaj, vagy olajos mag pl.: dió, mogyoró, vagy tej, vagy igazi tejszín, aminek van zsírtartalma, KELL hozzá. A nyers reszelt sárgarépa saláta elkészítésére is kiváló, itt szinte bármilyen salátát vagy más zöldséget adhatunk mellé, de ne felejtkezzünk meg az olajról! Ha a répát nyersen rágcsáljuk, készítsünk valamilyen mártogatóst mellé! Aki csak a nyers répát rágcsálja, vagy üresen megpárolja a répát max. rostot visz be a szervezetébe, de az A vitamin elõ vitaminja a béta karotin nem tudja a hatását kifejteni, a rajtunk levõ háj sajnos nem elég!!!
A sárgarépalé egy kitûnõ frissítõ étel, ital de ezen kívül szépítõszerként is használhatjuk egész évben, reszeljünk le egy szép nagy sárgarépát, keverjük össze mézzel és tejszínnel, és kis vatta pamacsok segítségével vigyük fel arcunkra és nyakunkra. Aki már tavasszal elkezdi rendszeres fogyasztani a sárgarépát, a nyaralás alkalmával egyenletesen és sokkal szebben fog lebarnulni, ami szintén a karotinnak köszönhetõ.