Sárgabarack és levendula
sponsored links
A legutóbbi Nõk Lapjában szerepelt egy beszélgetés a Tihanyi Levendula Manufaktúra tulajdonosaival, õk tették közzé egy levendulás almatorta receptjét. Vendégségbe mentünk, ilyet akartam ajándékba vinni. Közben viszont eszembe jutott, hogy a levendula sárgabarackkal nagyon jó dolgokra képes, nálam már szerepeltek együtt lekvárban és csirkenyárson is, így végül vegyesen került a sütibe a barack és az alma. A tésztával nem volt könnyû bánni, abból másikat használok legközelebb.
Levendulás-sárgabarackos torta
20 dkg liszt
1 nagy csipet só
10 dkg hideg vaj felkockázva
5-6 ek. hideg víz
3 kisebb alma vékony szeletekre vágva
5 kis sárgabarack vékony szeletekre vágva
10 dkg gyümölcscukor
1 ek. levendula (ha nincs friss, jó a szárított is)
Mivel a levendulavirág tapasztalataim szerint túl nagy, késes aprítóban a cukorral együtt megdaráltam.
A tésztához szintén az aprítóban morzsásra kevertem a vajat és a lisztet, és a vizet hozzáadva összegyúrtam. Egy órát állt a hûtõben, majd kinyújtottam kerekre. Ez a mennyiség az én 26 centis pités tálamba pont elég, az eredeti receptben kicsit kisebb volt a forma, és visszahajtották a kilógó részeket a töltelék tetejére.
A tésztát kevés liszttel/keményítõvel megszórtam (a barack levet ereszt), és elterítettem rajta az almát. Megszórtam a levendulás cukor felével. Rátettem a sárgabarackot és a cukor másik felét.
220 fokos sütõben indítottam, majd amikor nagyon pirult lejjebb vettem, összesen kb. 50 percet sült.