Szülinap, és a várva várt epertorta

2010-05-08

sponsored links


A mostani hétvégém sem volt kevésbé mozgalmas, mint az elõzõ, mivel ez alakalommal a nõvérem és saját szülinapomat ünnepeltük családi körben, valamint azt sem hagyhatom szó nélkül, hogy a héten lezajlott az érettségi írásbeli része, ami óriási megkönnyebbülést jelent számomra. Mostantól már csak a szóbelire kell koncentrálnom, aminek a felkészülésére még van bõ 1hónapom, tehát azt is mondhatnám, hogy már fél lábbal benne vagyok a nyári szünetben, igaz az idõjárás még nem igazán járult hozzá ehehz az érzéshez, de remélem ez minél hamarabb változni fog.
Tehát ma szülinapot ünnepeltünk, és mivel lassan de biztosan kezdõdik az eperszezon, nem bírtam magammal és epres tortát készítettem. A receptet egy nagyon régi divatmagazinban találtam, amit jócskán át kellett alakítanom, mivel rettentõ zavaros és átláthatatlan volt, tehát megbízhatatlan. Mondhatnám azt is, hogy csupán külsõre hasonlítanak egymásra. A lényeg, ami a lényeg, hogy az ünnepeltnek és a vendégeknek nagyon ízlett és ez a fontos. Nagybátyám meg is jegyezte, hogy már kész cukrásznõ vagyok, nem kell nekem tanulni...én ezt egy kicsit túlzásnak érzem, de azért jól esett.

Túrókrém-torta friss eperrel:
Hozzávalók:
- 1db 28 cm átmérõjû 4 tojásos kakaós piskóta
- 150 g fehér csokoládé
- 250 g sovány túró
- 2 dl habtejszín
- 15 g zselatin por
- 2 tojás
- 10 porcukor
- 1/2 kg eper
- 1 csomag piros tortazselé
Elkészítés:
Az elkészült piskótát a tortaformában hagyjuk kihûlni. A krémhez elõször felverjük a tejszínhabot, majd hûtõbe rakjuk. A tojásokat szétválasztjuk és elõször a fehérjét verjük fel egy csipet sóval, valamint a porcukor felével. Ezután a fehér csokoládét kezdjük el felolvasztani, majd a zselatint felöntjük 1dl vízzel és felforraljuk, majd kihûtjük. Majd a tojássárgáját verjük habosra a porcukor másik felével. Mikor a csoki felolvadt, folytonos keverés mellett beledolgozzuk a tojássárgákhoz, majd ugyan ehhez a masszához hozzákeverjük a zselatint is és az elõzõleg villával összetört túrót (mindezt robotgéppel hajtsuk végre). Ezután gyorsan kell dolgoznunk, hogy a zselatin meg ne kössön. Tehát a következõ lépés az, hogy keverõlapáttal a tojásfehérje-habot óvatosan hozzáforgatjuk a túrós-csokis krémhez, majd a tejszínhabot. Nagyon fontos, hogy egy teljesen egyszínû krémet kapjunk, ne legyen márványos! A nehezével már készen is vagyunk. A továbbiakban csak rá kell kennünk a krémet a tortaformában pihenõ piskótára, majd hûtõbe helyeznünk. Legalább 1 órán át hagyjuk hûtõben a tortát majd a megtisztított, feldarabolt eprekkel ízlés szerint díszítsük és piros tortazselével fixáljuk õket a tortánkhoz.

Folytats a blogon ... gozgomboc.blogspot.com/2010/05/szulin...

sponsored links

Keres?s