Színes madeleine-ek
sponsored links
A francia kisgyerek uzsonnája vagy csokis croissant vagy tejcsokiba mártott bolti zacskózott madeleine aminek az íze szerintem kiábrándítóan mû, de az emberek többsége ezt ismeri úgy mint "az igazi madeleine". Hát én ma elhatároztam, hogy megmutatom ennek a családnak, hogy mi is az az igazi madeleine!
Úgy gondolom, hogy abszolút sikert arattam vele, mivel még a kisfiú is inkább ezt választotta a csokis croissant és a nutella helyett, ami nagy szó, mert általában nem eszi meg a fõztömet, egyszerûen nem szereti, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy nincs hozzászokva a házias ízekhez, mert rengeteg félkész, fagyasztott ételt fogyaszt, aminek az íze messze eltér a valódi természetes alapanyagok ízeitõl. Én például nem is nagyon tudom megenni a különbözõ elõfagyasztott chicken nuggets-cet vagy a dobozos zöldségkrémlevest,amit a gyerekek napi rendszerességgel esznek (idõhiány miatt), mert érzem, hogy az egész mûanyag, tele van ízfokozókkal és színezékekkel, így inkább 30perccel több idõt töltök délben a konyhában és csupa friss alapanyagokból készítek magamnak egészséges ebédet.
A madeleine alaptésztájának elkészítése rendkívül egyszerû, az ízesítése pedig a fantáziánkon múlik. Keverhetünk bele csokidarabokat, ízesíthetjük citromhéjjal, vagy mandula aromával, de itt Franciaországban nagyon népszerû a naracsvirág aromával ízesített madeleine is. Én most az alapváltozatot készítettem el, melynek csak a külsejét "ízesítettem" 2 féle csokoládéval illetve kókuszreszelékkel.
Madeleine (kb 30db-hoz)
Hozzávalók:
- 3tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 130g vaj
- 150g cukor
- 250g liszt
- egy csipet só
- 1tk sütõpor
- 1 ek. vanília aroma
- 1 tábla fehér ill. 1 tábla étcsokoládé
Elkészítés:
A 3 tojássárgáját és az 1 db egész tojást a cukorral valamint a vanília aromával habosra keverem. A vajat felolvasztom majd hagyom kihûlni. A lisztet a sütõporral illetve sóval összeforgatom. A tojásos masszába ezek után jöhet a langyos, de még folyékony vaj majd apránként lassú fokozaton hozzáadjuk a lisztet is.
180 fokos sütõben kb 15perc alatt készre sütjük õket, majd hagyjuk kihûlni. Miután jól kihûltek, olvasztott fehér/tej vagy étcsokoládéba mártogathatjuk, majd ízlésünk szerint variálhatjuk: leszórhatjuk kókuszreszelékkel, apró mogyoródarabkákkal is, de a gyerekek kedvéért színes tortadarával is.
Úgy gondolom, hogy abszolút sikert arattam vele, mivel még a kisfiú is inkább ezt választotta a csokis croissant és a nutella helyett, ami nagy szó, mert általában nem eszi meg a fõztömet, egyszerûen nem szereti, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy nincs hozzászokva a házias ízekhez, mert rengeteg félkész, fagyasztott ételt fogyaszt, aminek az íze messze eltér a valódi természetes alapanyagok ízeitõl. Én például nem is nagyon tudom megenni a különbözõ elõfagyasztott chicken nuggets-cet vagy a dobozos zöldségkrémlevest,amit a gyerekek napi rendszerességgel esznek (idõhiány miatt), mert érzem, hogy az egész mûanyag, tele van ízfokozókkal és színezékekkel, így inkább 30perccel több idõt töltök délben a konyhában és csupa friss alapanyagokból készítek magamnak egészséges ebédet.
A madeleine alaptésztájának elkészítése rendkívül egyszerû, az ízesítése pedig a fantáziánkon múlik. Keverhetünk bele csokidarabokat, ízesíthetjük citromhéjjal, vagy mandula aromával, de itt Franciaországban nagyon népszerû a naracsvirág aromával ízesített madeleine is. Én most az alapváltozatot készítettem el, melynek csak a külsejét "ízesítettem" 2 féle csokoládéval illetve kókuszreszelékkel.
Madeleine (kb 30db-hoz)
Hozzávalók:
- 3tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 130g vaj
- 150g cukor
- 250g liszt
- egy csipet só
- 1tk sütõpor
- 1 ek. vanília aroma
- 1 tábla fehér ill. 1 tábla étcsokoládé
Elkészítés:
A 3 tojássárgáját és az 1 db egész tojást a cukorral valamint a vanília aromával habosra keverem. A vajat felolvasztom majd hagyom kihûlni. A lisztet a sütõporral illetve sóval összeforgatom. A tojásos masszába ezek után jöhet a langyos, de még folyékony vaj majd apránként lassú fokozaton hozzáadjuk a lisztet is.
180 fokos sütõben kb 15perc alatt készre sütjük õket, majd hagyjuk kihûlni. Miután jól kihûltek, olvasztott fehér/tej vagy étcsokoládéba mártogathatjuk, majd ízlésünk szerint variálhatjuk: leszórhatjuk kókuszreszelékkel, apró mogyoródarabkákkal is, de a gyerekek kedvéért színes tortadarával is.