Szobafogság
sponsored links
Mivel beteség miatt pár napja itthon vagyok, elég ingerszegény a környezetem, viszont így bõven van ideje az embernek otthoni apróságokat elintézni, mint például a növények önötzése:)
Kedvenc növényem a levendula, már az itthon lévõk közül, úgyhogy egy kis érdekesség róla:
"A levendula illata nyáron eltéveszthetetlen és általában összekapcsolódik a szappanok és az öreg szekrények molyûzõ illatával. Mégis a levendula a modern konyha egyik feltörekvõ, különleges ?fûszere?. Elsõ hallásra vad ötletnek tûnik ételbe levendulát tenni, de aki egyszer kóstolta, azonnal megszereti.
Reneszánszukat élik az ehetõ virágok, de a fehércsokoládés levendulafagylaltot vagy a levendulás süteményt nehéz elképzelni. Pedig a keskenylevelû levendula évszázadok óta nem csak dísznövényként, hanem gyógynövényként is ismert. A növény virágait használja a népi gyógyászat, amely illóanyagokban gazdag. Teáját idegnyugtató, görcsoldó fõzetként tartják számon, de ismert ezenkívül fejfájás csillapító és fertõtlenítõ hatása is. Alkalmazzák még nyugtalanság, rossz közérzet, alvászavarok és rovarcsípések kezelésére is. Fürdõ formájában fõleg reumás fájdalmak enyhítésére javasolt. Friss vagy szárított virágaiból, olíva olaj felhasználásával otthon is készíthetõ levendulás masszázsolaj, amely szintén a reumás fájdalmakat enyhíti, de jó feszültségoldó is.
Ételek ízesítésére szintén a levendula friss vagy szárított virágait használják. Adagolásával óvatosan kell bánni, hiszen erõteljes, aromás íze hamar érvényesül az ételben. Túlzott használata azonban minden más ízt elnyom, és elõjön a ?levendulaszappan? hatás. A levendula május végétõl július elejéig virágzik, friss virágai ebben az idõszakban édességek és saláták ízesítésére használható, de befõzés során lekvárok különleges fûszere is lehet. A levendula szárítással egész évre tartósítható. A levendulavirágok száríthatók száron és önmagukban is, de sohasem tûzõ napon. A leszedett virágokat vékony rétegben, tálcán célszerû szárítani, míg ha szárral együtt gyûjtöttük be, akkor apró csokrokban, lelógatva. Mindig csak a szép, kártevõktõl mentes virágokat használjunk fel.
A levendula mediterrán félcserje, tavasztól õszig ültethetõ, viszont nagyon sok vizet igényel és ha jól érzi magát, gyorsan szaporodik. Kertbe és balkonládába egyaránt ültethetõ. "
(forrás: http://www.activia.hu/11704)