Szlávosodás

2014-01-18

sponsored links

DSC_0836.JPG

Hogy mi történt a továbbiakban az 50-es lakásban, arról nem szól a fáma, arról azonban igen,
hogy mi történt Nyikanor Ivanoviccsal. Bezárkózott az illemhelyre, elõvette aktatáskájából a
tolmács által rátukmált köteget, és tapasztalta, hogy az négyszáz rubelt tartalmaz. Ezt a
bankóköteget újságpapírba csomagolta, és bedugta a szellõztetõnyílásba.
Öt perccel ezután az asztalhoz ült kicsiny ebédlõjében. Hitvese akkurátusan fölszeletelt
heringet hozott be a konyháról, bõven megszórva zöldhagymával. Nyikanor Ivanovics töltött
magának egy kupica vodkát, megitta, másodikkal is töltött, azt is kihörpintette, felnyársalt a
villájára három falat heringet - és abban a pillanatban csengettek. Pelageja Antonovna éppen a
gõzölgõ fazekat hozta be a konyhából, amelyre elég volt egyetlen pillantást vetni, és az ember
máris kitalálta, hogy a forró borscsleves alján a világ legpompásabb ínyencfalatja rejtõzik: egy
velõscsont...
Nyikanor Ivanovics a nyálát nyelte, s nagyot mordult, mint a mérges kutya:
- Már enni se hagyják az embert, hogy az ördög õket akárhová tegye... Ne eressz be senkit,
Pelageja, nem vagyok itthon! A lakásról meg mondd, hogy ne nyaggassanak, egy hét múlva
lakógyûlést tartunk...
Az asszony kiszaladt az elõszobába, Nyikanor Ivanovics pedig a merõkanállal kihalászta a
tüzes tálból a hosszában fölrepedt, drága, finom csontot. Ekkor két férfi lépett be az ebédlõbe,
s velük Pelageja Antonovna, ég tudja, miért, nagyon sápadtan. A belépõk láttára Nyikanor
Ivanovics is elsápadt, és felállt az asztal mellõl.
- Hol az illemhely? - kérdezte az egyik, aki oldalt gombolós nyakú, fehér orosz inget viselt.Az ebédlõasztalon valami koppant: az elnök kezébõl kiesett a kanál.

Ki olvasta ezt a könyvet? Remélem sokan, nekem egyik kedvencem máig. (Helyes megfejtõk jöhetnek, vendégeim egy tányér levesre !)

Olvasása közben döntöttem el, hogy egyszer majd fõzök borscs-ot. (Jó sokáig tartott a készülõdés!!! )

Nevem alapján különben is szlávok lehetnek a gyökereim.

Állítólag az ukrán változat a legjobb, de fogyasztják a lengyelek, oroszok,litvánok.

DSC_0824_1.JPG

A hagyományos borscs bukéját 18-20 alkotó eleme (különbözõ húsok, zöldségek és fûszerek) adja meg. Ennek megfelelõen az igazi borscs elkészítése nagyon munkaigényes és hosszan tartó eljárás. Az alapja valamilyen húslé, hagyományosan ezt oldalasból készítik. A borscsba kerülõ zöldségeket külön készítik el. A legfontosabbat, a névadó céklát, külön párolják csöppnyi ecettel vagy citromlével biztosítva, hogy megmaradjon az élénk vörös színe. A zöldségeket (sárgarépa, gyökér) szintén külön, kevés zsíron üvegessé dinsztelik és amikor már üveges, (kb. 15 perc) teszik hozzá a paradicsom szeleteket, vagy friss paradicsom híján, a sûrített paradicsomot. Az elõkészítõ munkák végeztével állítják össze a végleges levest, a további alkotó elemeket pontosan elõírt sorrendben és idõben hozzáadva. A sorrend a következõ: burgonya, káposzta, az elõkészített cékla, a üvegesre sütött zöldségek, fûszerek és a legvégén 2-3 perccel a tûzrõl való levételét megelõzõleg a fokhagyma.

Van egy kelet-európai szakácskönyvem, én annak alapján indultam el.

Egy szép  nagy velõs csontból és egy húsos csontból levest fõztem.Ebbe belekerült egy egész hámozatlan cékla a szép szín miatt, ahogy tanácsolta a szakácskönyv. Így utólag kihagynám ezt a mûveletet több szempontból is. Elõször is :lesz egy kis földes bukéja, pedig hatszor átsúroltam,másodszor pedig nagyon nehéz utólag melegen hámozni, minden céklás lesz, a kezem többszöri mosás után is így nézett ki.

DSC_0822_1.JPG

Szóval elég nyersen lereszelni mint a többi zöldséget.

Arányaiban másfél liter húsleveshez ennyi zöldség szükséges kb:

30 dkg cékla,20 dkg fehér káposzta,20 dkg vegyes zöldség (fehér-és sárgarépa, zeller),20 dkg burgonya.

Ezeket kell a hagymán üvegessé dinsztelni paradicsommal vagy a levével. A zöldségeket és a céklát megpirítás után összeöntjük a levessel,  de elõtte a krumplit,káposztát is beleszórjuk és kb húsz percig összeforraljuk.Fûszerek:só,bors,fokhagyma,babérlevél,ecet,cukor ízlés szerint.

Ahány ház, annyiféle borscs, az enyém elég jól sikerült.Akinek nem tetszik, fõzzön magának :)

A friss tejföl  elmaradhatatlan tálaláskor!

DSC_0829.JPG

Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom


Folytats a blogon ... mikormennyi.blog.hu/2014/01/18/szlavo...

sponsored links

Keres?s