Szilv?s tarte tatin
sponsored links
M?lt h?ten r?nk szakadt a szilva szezon, nagy ?r?m?nkre, m?r ?pp ideje volt. H?rom ?ve k?lt?zt?nk kertes h?zba, ?s a szilvaf?nk id?n hozott term?st el?sz?r, igaz, most az el?z? k?t ?vet is bep?tolta :).
F?ztem bel?le egy kev?s lekv?rt, de mivel a ringl? nem annyira lekv?rnak val?, ink?bb kimagozva lefagyasztottuk a nagy r?sz?t, j? lesz majd s?tibe vagy levesbe.
Az?ta napi szinten k?sz?lnek a szilv?s fog?sok, p?ld?ul szilv?s gomb?c, ami az?rt kicsit mel?s volt, de mindenk?ppen meg?rte, hiszen ez a legnagyobb kedvenc. Szilv?s pite, szilvaleves is lett bel?le, szilv?s chutney ?s clafoutis van m?g tervben az utols? friss szemekb?l, rem?lem a recepteket is lesz id?m megosztani.
Tegnap pedig egy szilv?s tarte tatint s?t?ttem, most kiv?telesen leveles t?szt?b?l, ami legal?bb olyan finom lett, mint gy?rt t?szt?b?l. R?teges ?s ropog?s ?llag?, tal?n m?g finomabb is, r?ad?sul sokkal gyorsabban elk?sz?lt.
Hozz?val?k:
12-15 szem szilva
500 g leveles t?szta
100 g cukor
100 g vaj
?r?lt kardamom
1 csipet s?
Elk?sz?t?s:
A leveles t?szt?t, ha fagyasztott, kiolvasztjuk.
A szilv?kat megmossuk, f?lbev?gjuk ?s kimagozzuk.
A krist?lycukorhoz 1 ev?kan?lnyi vizet adunk, ?s karamellt k?sz?t?nk bel?le. Hozz?adjuk a vajat ?s a s?t, j?l elkeverj?k.
Egy 28 cm-es piteforma alj?ra ?ntj?k a vajas karamell?t, ?s r?pakoljuk a f?lbev?gott szilva szemeket.
A leveles t?szt?t s?t?forma m?ret?re ny?jtjuk (kb 5-8 mm vastagra) ?s lefedj?k vele a szilv?kat, a sz?l?t kicsit visszahajtjuk.
190 fokosra el?meleg?tett s?t?ben kb. f?l ?ra alatt megs?tj?k. Ha a piteform?nk nem el?g m?ly, ?rdemes egy ?res tepsit al? rakni, hogy a kibuggyan? karamell ne a s?t? alj?ra csepegjen.
Amikor a t?szta m?r sz?pen megpirult, kivessz?k a s?t?b?l, kb. 5 percet pihentetj?k, ha sz?ks?ges, le?ntj?k r?la a felesleges levet, ?s ?vatosan egy t?ny?rra bor?tjuk.