Szilv?s k?gy?r?tes
sponsored links
Kedvencem ennek a k?gy?r?tesnek a t?szt?ja! Egyr?szt olyan k?nny? ?ssze?ll?tani, nem kell keleszteni, azonnal haszn?lhat?. M?sr?szt nagyon j? ?llag? t?szta, k?nnyen kezelhet?, k?nnyen ny?jthat? ?s form?zhat?. Harmadr?szt nagyon finom ?s puha. El?sz?r 9 ?vvel ezel?tt haszn?ltam ezt a t?szt?t, ide kattintva l?thatj?tok. Az?ta t?bbf?le t?ltel?kkel is k?sz?lt, most ?ppen szilv?san - a szilvaszezonnak k?sz?nhet?en, ?s mivel a hatalmas kert?nkben minimum 30 szilvafa van roskad?sig gy?m?lccsel.
Hozz?val?k a t?szt?hoz:
2 r?dhoz
50 dkg finomliszt
csipet s?
20 dkg puha vaj (vagy 18 dkg zs?r - esetleg vegyesen)
1 eg?sz toj?s
1 toj?s s?rg?ja
2 dkg friss ?leszt?
2 ev?kan?l krist?lycukor
2 dl langyos tej
A t?ltel?khez:
kb. 1 kg szilva
2 ev?kan?l b?zadara
3 ev?kan?l dar?lt h?ztart?si keksz
1 csapott te?skan?l ?r?lt fah?j
kb. 15 dkg krist?lycukor
f?l citrom reszelt h?ja - kezeletlen (elhagyhat?)
+ a tetej?re 1 kisebb toj?s s?rg?ja ?s p?r csepp v?z
A S?TEM?NYES K?NYVEM megv?s?rolhat? a P?tty?s Otthon web?ruh?zban az al?bbi linkre kattintva:
Elk?sz?t?s:
- A szilv?t mossuk meg, magozzuk ki, v?gjuk cikkekre, keverj?k ?ssze a cukorral ?s csepegtess?k le.
- Am?g a szilva lecsepeg, ?ssze?ll?tjuk a t?szt?t: az ?leszt?t 1 ev?kan?l cukorral a langyos tejben keverj?k sim?ra ?s futtassuk fel (kb. 10 perc).
- A lisztet keverj?k ?ssze a csipet s?val, a marad?k 1 ev?kan?l cukorral, morzsoljuk el benne a vajat/zs?rt, adjuk hozz? az 1 eg?sz toj?st ?s az 1 toj?ss?rg?j?t, v?g?l a felfuttatott ?leszt?t ?s gy?rjuk ?ssze. L?gy, kellemes tapint?s?, k?nnyen kezelhet?, de nem ragacsos t?szt?t kell kapnunk. Nem kell pihentetni.
- A t?ltel?khez a lecsepegtetett cukros szilv?t keverj?k ?ssze a t?bbi hozz?val?val: a b?zadar?val, dar?lt keksszel, ?r?lt fah?jjal, a citrom reszelt h?j?val.
- A t?szt?t vegy?k kett?: enyh?n lisztezett fel?leten kiny?jtjuk az egyiket kb. 4-5 mm vastag, t?glalap alak?ra. A hosszabbik r?szt tekintve, gondolatban 3 egyenl? r?szre osztjuk, majd a k?z?ps? r?szen egyenletesen eloszlatjuk a szilv?s t?ltel?k fel?t (l?sd az elk?sz?t?s alatti fot?kon). A k?t sz?ls? t?sztar?szt k?ssel felcs?kozzuk - ezeket r?hajtogatjuk v?ltakozva mindk?t oldalr?l a t?ltel?kre. ?vatosan al? ny?lunk ?s r?helyezz?k a s?t?pap?ros tepsire.
- A m?sik t?sztagomb?ccal is ugyan?gy j?runk el, ?gy 2 r?d k?gy?r?test kapunk. Hagyjuk pihenni a tepsiben 10-15 percig.
- A toj?ss?rg?j?t p?r csepp v?zzel keverj?k ?ssze ?s kenj?k le vele a r?tesek tetej?t.
- El?meleg?tett, l?gkever?ses s?t?ben 170 fokon kb. 20 percig s?tj?k. (A s?t?si id? csak t?j?koztat? jelleg?, s?t?t?l f?gg?en elt?rhet!)
- A tetej?t meghintj?k porcukorral ?s langyosan vagy kih?lve sz?lesebb szeletekre v?gjuk. (Langyosan m?g kicsit l?gy a t?ltel?kt?l, kih?lve viszont sz?pen szeletelhet?.)
- Miut?n ?sszekevert?k a t?ltel?khez val?kat ?s t?l foly?snak, l?gynak ?rezz?k a t?ltel?ket m?g a lecsepegtet?s ut?n is, ?nts?k le al?la az esetleges levet. Valamint miel?tt r?halmozzuk a t?szt?ra, nyugodtan hints?k meg a t?szt?t 1 ev?kan?lnyi dar?lt keksszel ?s erre helyezz?k a szilv?s t?ltel?ket.
- A megmaradt 2 db toj?sfeh?rj?t fagyasszuk le, gy?jts?k ?ssze ?s k?sz?thet?nk bel?le legk?zelebb olyan s?tem?nyt, amelyhez sok toj?sfeh?rje kell.
Munkafolyamatok
S?t?s ut?n
J? ?tv?gyat!