Szezámos paleo kenyér - Paleo hedonistáknak könyvbõl
sponsored links
Új szakácskönyveim másik darabjából, Paleo hedonistáknak címû könyvbõl egy egyszerû és finom paleo kenyér. Nekem külön öröm volt ennek a kenyérnek a sikere, mert ahogy szokták mondani, nagyon kenyeres vagyok. Ha kenyér nincs, folyton éhesnek érzem magam. Mondjuk a húst nem is annyira szeretem, ez számomra a legnehezebb a paleoban, másrészt reggelire nem is esik jól csirkemellet ennem bármivel, inkább egy jó zsíros, lekváros kenyér. Végül is ebbõl a kenyérbõl büntetlenül ehetek cukormentes szilvalekvárral két szeletet, amitõl jól is lakom és könnyebben viselem a babázás nehézségeit. Hát igen, azért ez az idõszak duplán nehéz számomra: egész nap itthon vagyok, folyamatosan rágcsálhatnékom van, mert a kialvatlanságot régen is evéssel kompenzáltam, és amúgy is igénybe vesz a baba ellátása, a folyamatos intenzív figyelem az õ szükségleteinek kitalálására. Ilyenkor a fogyókúra, vagy bármilyen diéta borzalmasan nehéz, mert minimális energiám marad magamra, a saját szükségleteimre figyelni és külön fõzni.
Hozzávalók:
200 g szezámliszt (pelletbõl)
8 dkg szezámmag
1,5 dcl víz
3 tojás
4 evk kókuszzsír olvasztva
ízlés szerint só
1 evk pirospaprika
1 kk sütõpor
A szezámlisztet és szezámmagot, sót, sütõport és pirospaprikát egy tálban összekeverem. Hozzáadom a vizet, majd egyenként a tojásokat, mindegyikkel elkavarom, majd kanalanként az olvasztott kókuszolajat. Egy közepesen híg massza lesz a végeredmény, amit sütõpapírral kibélelt kenyérformába öntök és 180 fokon (alsó-felsõ sütés) addig sütöm, míg a villa szárazon jön ki belõle, nekem kb. 40-50 perc volt.
Kacsazsírral fenséges volt. A szerzõ tanácsa, hogy forrón ne mozgassuk, várjuk meg míg kihûl. Nekem frissen, melegen kesernyés volt, de esküszöm eltûnt mire kihûlt, és a többi napon sem éreztem. Nekem két-három napig friss maradt, nem tettem hûtõbe, de a Posta Renáta, a recept szerzõje hûtõben tartotta.