Szezámmagos pesto

2010-09-08

sponsored links

Nemrég kaptam ajándékba a Dr. Oetker pesto-s könyvét.
Nem tudom, mennyire autentikus, de sok, egyáltalán nem bonyolult, egész különleges és dekoratív ételrecept, -ötlet van benne.

A szezámmagos pesto-t már régen kiszemeltem magamnak.
Vettem is hozzá friss bazsalikomot a piacon, ami másnap reggelre (!) a hûtõben - szára vízbe téve - teljesen megadta magát, így elrohantam a T betûs áruházba cserepesért...
De megérte! Tényleg nagyon finom volt... ill. van még belõle egy kicsi.
Teljes kiõrlésû fusilit fõztem hozzá. A tésztát gyengéden összeforgattam egy kevés fõzõvízzel és a pesto-val. Szerintem jó pár napig eléldegélnék rajta... :)

Szezámmagos pesto

Hozzávalók (kb. 200 ml-hez):
2 csomó sima levelû zöldpetrezselyem
1 csomó friss bazsalikom (gyakorlatilag megkopasztottam egy egész cserepet)
3 gerezd fokhagyma
50 g szezámmag
40 g frissen reszelt parmezán (ezúttal bio volt itthon és azt használtam)
100-150 ml olivaolaj
csipet só (himalaya)
kevés frissen õrölt bors (színes borskeveréket használtam)

Elkészítés:
A petrezselyem- és a bazslikomleveleket letépkedtem a szárukról, alaposan megmostam és megszárítgattam õket. Majd az élénkzöld levélkéket egészen apróra vágtam.
Beleszórtam õket egy tálba, hozzányomtam a fokhagymagerezdeket, belereszeltem a sajtot, hozzáadtam a szezámmagot. Sóztam borsoztam.
Hozzáöntöttem annyi olivaolajat, hogy kellemesen olajos-krémes, olyan "pesto-s" :) legyen.
Néhány teáskanálnyit azonnal (ld. fentebb) elfogyasztottam.
A maradékot csavaros üvegben betettem a hûtõbe, a könyv szerint annyi olivaolajnak kell az üvegben lennie, ami a pestot teljesen elfedi, így jól záródó üvegben hideg helyen hosszab ideig eltartható.
(Az eredeti recept 1 evõkanál puha vajat is írt a pesto-ba, én ezt kihagytam.)

Forrás: Dr. Oetker - saját készítésû Pesto, chutneyk és ízletes mártások (Grafo Kiadó)


Folytats a blogon ... cuisineadele.blogspot.com/2010/09/sze...

sponsored links

Keres?s