Szezámmaggal, kölessel borított csirkemell tepsiben sült krumplival...
sponsored links
A rántott csirkét próbáltuk újragondolni ebben a kísérletben, ami nem teljes egészében volt saját ötlet. Egyszer egy újságban láttam (nem emlékszem, melyikben), ott csirkecombok voltak különbözõ bundában. Ott láttam a szezámmagos borítást is. Bár az interneten sok szezámmagos rántott csirke recept van, de majdnem mindegyik alapja a hagyományos zsemlemorzsás megoldás. Mi ezt szerettük volna elkerülni, mert egyrészt nem annyira egészséges, másrészt már kicsit unalmas volt. Ki akartunk próbálni valami újat, ezért úgy döntöttünk az én drágámmal, hogy ma parkolópályára tesszük a zsemlemorzsát, és magokkal fogjuk borítani a csirkehúst. Szétnéztünk a kamrában, és kétféle - erre a célra alkalmasnak tûnõ - magot találtunk. Szezámmagot és kölest...
Az egészben a pláne pedig az, hogy több, mint fél kilónyi panírozott csirkemellet fogunk megsütni kevesebb, mint két evõkanál olajban, ugyanis tepsiben fogjuk sütni. Hogy miért? Azért, mert két dolog van a hagyományos rántott húsban, amitõl roppant egészségtelen: ez pedig az égett prézli, valamint a túl sok, túlhevített étolaj. Szóval, már csak a köret volt kérdés. A feleségem azt mondta, hogy süssünk tepsiben krumplit. Ez egy roppant egyszerû, de nagyon finom köret. Nem kell hozzá más, csak krumpli és ételízesítõ. Esetleg bors, zöld fûszerek ízlés szerint...
Az eredmény: amikor megkóstoltuk, rájöttünk, hogy a kölest nem erre találták ki. :-) Nem mondanám, hogy ehetetlenül rossz lett, de tény, hogy nem ez lesz a kedvencünk. A szezámmagos azonban nekem nagyon bejött, de az én drágámnak az sem tetszett annyira, hogy végleg arra cserélje a zsemlemorzsát. Szóval, a megítélése vegyes lett, de elég nagy rá az esély, hogy a hagyományos prézlis megoldást nem fogja felváltani sem a köles, sem a szezámmag. ;-) A sült krumpli viszont - mint mindig - most is sztár lett...
Hozzávalók:
- 60 gramm köles
- 60 gramm szezámmag
- 60 dkg csirkemell
- 1.5 kg krumpli
- egy tányér liszt
- 2-3 db tojás (mérettõl függ)
- konyhasó
- õrölt bors
- (házi) ételízesítõ vagy Vegeta
- 2 x 2 evõkanál étolaj
Elkészítés:
A csirkemellet vágjuk rántani való szeletekre. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. Elõkészítjük a konyhapultot a panírozáshoz. Minden a szokásos módon történik, azzal a különbséggel, hogy a prézli helyett a magokat fogjuk használni. Tehát a sorrend: liszt, tojás, szezámmag, majd a másik fajtánál liszt, tojás, köles. A bepanírozott húsokat egy szilikonos sütõpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk szépen egymás mellé, majd egy szilikonecset segítségével megkenjük õket vékonyan étolajjal (kb. két evõkanálnyi). Ha ezzel megvagyunk, akkor mehet az elõmelegített sütõbe, ahol 200 fokon 20-25 percig sütjük õket, majd megfordítva még 10-15 percig. Ezt követõen kiszedhetjük, és nekiállhatunk a köretnek.
A krumplit hámozzuk meg, mossuk meg. Vágjuk nagyjából 1.5-2 centis kockákra. A tepsibe, amiben a húst sütöttük cseréljük ki a sütõpapírt, terítsük el benne a krumplit. A tetejét szórjuk meg az ételízesítõvel (esetleg ízlés szerint õrölt borssal, zöld fûszerekkel), majd keverjük össze, és ha úgy látjuk, még fûszerezzük. Ha megvan, mehet a sütõben, ahol 200 fokon egy órán át sütjük. Nagyjából félidõben egyszer átforgatjuk. Amikor szépen kezd barnulni, kivehetjük.
Melegen tálaljuk. Jó évágyat kívánunk mindenkinek... :-)