Szendvics zsemle ? hamburgerhez, szendvicshez, kalács helyett, reggelire
sponsored links
Imádjuk a jól bevált szendvicskenyeremet és hamburger zsemléimet, melyek éve óta, hétrõl hétre terítékre kerülnek. Engem mégis mindig hajt az újítási vágy, nem jobbat vagy szebbet, de idõrõl idõre egy kicsit mást is szeretnék készíteni.
Minden nap fõzök, ezért nem elégít ki, hogy egy-egy jól bevált ételsort idõrõl idõre újra megfõzök, egy-egy jól bevált kenyeret, zsemlét, kiflit megsütök, állandóan keresem az újdonságokat, amivel meglephetem kosztosaimat.
Jelentem, hogy most is sikerült, ugyanis napok óta nem tudom levenni napirendrõl az ebben a zsemlében tálalt finomságokat a családom kívánságára. A Kisfiam csak ennyit mondott az elsõ tálalásnál: ?Anya, ez mennyei volt!?
Nem kell valami nagyon bonyolultra gondolni, az igazán nagy sikerek gyakran kis dolgokban lakoznak. Olyan zsemlét akartam sütni, ami nem nagyon kenyér, nem nagyon kalács, nincs fényesre lakkozva a teteje és univerzális a felhasználása. Nos, ez kerekedet ki ? szó szerint ? belõle:
Hozzávalók 8 zsemléhez:
42 dkg kenyérliszt BL 80
1,5 dkg friss élesztõ
125 ml langyos tej
125 ml szobahõmérsékletû víz
1 tojás
2 evõkanál olaj + 1 evõkanál a dagasztáshoz
2 evõkanál nádcukor
1 teáskanál só
1 evõkanál langyos vaj a kenéshez
szezámmag, parmezán, oregánó a szóráshoz, (opcionális)
A langyos tejben elmorzsoltam az élesztõt, hozzáadtam egy evõkanál cukrot és felfuttattam. Közben a tojást, az olajat, a másik evõkanál cukrot, a sót és a vizet alaposan elkevertem. A vizes hozzávalókat hozzáadtam a liszthez és összeállítottam a tésztát. 10 percig letakarva pihent, majd hosszasan, könnyedén megdagasztottam. Addig, amíg bársonyos, homogén, engedelmes tésztát nem kaptam.
Lefedve 1 órán át pihentettem. Szépen meg is kelt. Lisztezett deszkára borítottam, 8 részre vágtam és kis cipókat formáztam. Magasakat.
Sütõpapírral bélelt tepsire rendeztem és ruhával letakarva 30 percig + amíg a sütõ 190 C fokra fel nem melegedett kelesztettem.
Megkentem mindegyiket olvasztott vajjal, néhányat megszórtam szezámmaggal, néhányat reszelt parmezánnal és oregánóval és betoltam 16 percre a sütõbe.
Rácson hagytam hûlni õket. Puha, könnyû, nagyon ízletes zsemlék, melyek több napig is frissek maradnak nylon zacskóban!
Megtöltöttem a zsemléket mindenféle finomsággal, de errõl legközelebb mesélek!