Szedres papucs
sponsored links
Közelgõ frigyre lépésünk alkalmából csaptunk a barátainkkal egy nagy murit. Az ételek, harapnivalók összeállításánál szempont volt, hogy 1. szívja az alkoholt erõsen, 2. gyorsan elkészíthetõ legyen, mert idõhiányban szenvedtem. Elsõsorban házi kolbász, disznósajt, töpörtyû és füstölt tarja volt az étlapon, jófajta parasztkenyérrel, zöldségekkel, vagy zsíroskenyér lilahagymával, de készültem különbözõ kencékkel (tojáskrém; padlizsánkrém, csak ezúttal a paradicsomot elhagytam belõle; és a már többször elkészített paradicsomos-olajbogyós krém, amit most sem sikerült lefotóznom, ezért nem közlöm a receptjét. Sebaj majd legközelebb.)
Édesség fronton Viki sütött egy isteni répatortát, narancsos-bodzás lekvárral kissé átitatva, aminek majd megpróbálom elorozni a receptjét. :))
Én pedig készültem kókuszgolyóval, sacher muffinnal (ezúttal minimuffin formában sütöttem õket és ez nagyon jó ötletnek bizonyult, csak ajánlani tudom) és az alábbi szedres papuccsal.
Az a jó ebben a sütiben, hogy rém gyorsan összedobható, és egyáltalán nem édes. Édesebb szájúak viszont szórják meg (fahéjas) porcukorral és úgy pont eléggé édes lesz az eredmény.
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (nálam Tante Fanny)
30 dkg friss vagy mélyhûtött szeder felengedve és alaposan lecsepegtetve
4 ek. áfonyalekvár (de szerintem bármilyen piros bogyós lekvár megteszi)
1 citrom reszelt héja
1 ek. étkezési keményítõ
5 dkg vaj
2 tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés:
1. A sütõt 200°C-raelõmelegítjük és egy sütõlemezt sütõpapírral kibélelünk.
2. A gyümölcsöt összekeverjük a lekvárral, a reszelt citromhéjjal és a keményítõvel.
3. A leveles tésztát kitekerjük (ha tömböt használunk, akkor 50x50 cm-renyújtjuk) és kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, de a lényeg az, hogy nagyjából egyforma négyzetekre vágjuk a tésztalapot.
4. Villával enyhén felverjük a tojásfehérjét és a négyzetek széleit vékonyan megkenjük vele, kb. 1-1 cm sávban. A középsõ részeken arányosan elosztjuk a tölteléket, rámorzsolunk 1 kk. vajat és a négyzetek jobb alsó sarkát a bal felsõ sarkára hajtuk (mindegy egyébként melyiket melyikre, a lényeg, hogy két átellenessel tegyük ezt), kissé rányomjuk és megkenjük tojásfehérjével, hogy tartson.
5. Átemeljük a tepsire, vékonyan megkenjük tojásfehérjével és 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihûlt, megszórhatjuk (fahéjas) porcukorral.
/Forrás: Stahl Judit Gyors Édességek c. könyv, 69. oldal/