Szappan k?sz?t?se h?zilag
sponsored links
Tudom, hogy ez nem a klasszikus ?rtelemben vett konyhai recept, de esetleg hasznos lehet valakinek, ?gy megosztom, hogyan k?sz?tem ?n a szappant ?vek ?ta.
Az ?ltalam legt?bbsz?r haszn?lt alaprecept?ra a k?vetkez?:
250 g k?kuszolaj
50 g napraforg?olaj
50 g ol?vaolaj
50 g diszn?zs?r
2-3 ml lehet?leg 100% tisztas?g? ill?olaj (levendula, citrom, narancs, stb. ?zl?s szerint)
62 g l?g
152 g folyad?k (v?z vagy gy?gyn?v?ny tea)
Az el?z?leg alaposan leh?t?tt folyad?kot ?s a l?got nagyon pontosan kim?rj?k.
Apr?nk?nt adagolva a folyad?khoz adjuk a l?got.
Mindig a l?got sz?rjuk a v?zbe ?s nem ford?tva!!
Ezt a m?veletet vagy a szabadban vagy pedig p?raelsz?v? alatt, nagyon ?vatosan, h??ll?, de nem f?m ed?nyben v?gezz?k.
A reakci? h?felszabadul?ssal j?r, a folyad?k felforr?sodik, az ekkor keletkez? g?z?ket ne l?legezz?k be.
M?sik ed?nybe m?rj?k a zsirad?kot ?s felolvasztjuk.
Amikor a zsirad?k ?s a l?g h?m?rs?klete k?zel azonos, ?ssze?ntj?k ?ket ?s botmixerrel ?sszedolgozzuk.
Akkor j?, ha pudingszer? ?llagot vesz fel.
Beletessz?k az ill?olajat, esetlegesen n?v?nyi r?szeket (vir?gszirom, apr?ra v?gott lev?l, stb), m?g egyszer ?tkeverj?k ?s (szilikon) form?kba ?ntj?k.
24 ?ra m?lva megszil?rdul annyira, hogy ki lehet nyomni a form?kb?l. Ezt k?vet?en 3-4 h?ten kereszt?l f?nymentes, h?v?s helyen t?roljuk, mert ennyi id? kell ahhoz, hogy a szappanosod?si folyamat v?gbe menjen.
El?tte m?g t?l magas a l?gtartalom, haszn?lat eset?n cs?pni fogja a b?r?nket.
Ha m?s ?sszet?tel? zsirad?kkal szeretn?nk dolgozni, mindenk?ppen haszn?ljunk szappankalkul?tort, mert olajfajt?t?l f?gg?en v?ltozhat a folyad?k ?s a l?g mennyis?ge, ez pedig meghat?roz? a sikeres szappank?sz?t?s szempontj?b?l.
Ha d?s habot szeretn?nk a szappanunknak, akkor a k?kuszolaj mennyis?ge legal?bb fele legyen a zsirad?k teljes mennyis?g?nek.