Szamósza
sponsored links
Régóta próbálkozom a jó szamósza készítésével, többször ettem Indiában, Angliában, és itthon is Krishnás körökben. Ennél kevesebbszer duráltam neki magam az elkészítéséhez, mivel sok idõt vesz igénybe. Kedvem mindig volt hozzá, de a végeredmény nem mindig ajándékozott meg az öröm és elégedettség érzésével :) Szóval gyakorlat vezetett odáig, hogy nem csak ami a belsõt, de a külsõt illetõen is remekmûvet sikerült alkotnom.
Szamósza az egyik legnépszerûbb és igen közkedvelt elõétel Indiában. Ha egyszer megkóstolsz egy igazi finom szamószát soha többé nem feleded az ízét.
A tésztája ropogós és vékony, a töltelék pedig egy gazdag nyári zöldséges kert kompozíciója a keleti fûszerek bûvöletében.
A szamósza készítését a tésztával kezdjük el. A lisztet egy tálba mérjük hozzáadjuk a sót, összeforgatjuk és elmorzsoljuk az olvasztott ghee-vel.
Lassan, apránként adagoljuk hozzá a vizet és finoman kezdjük gyúrni a tésztát. Lehetséges, hogy nem veszi fel az összes vizet, ezért érzéssel adagoljuk.
A tésztát erõteljessen 5 percig dagsztjuk, majd egy nedves ruhával letakarjuk és míg készül a töltelék, félretéve pihentetjük.
A borsót kifejtjük és puhára pároljuk, majd leszûrjük és félretesszük. A karfiol virágait egészen apróra szedjük szét, vagy le is reszelhetjük nagy lyukú reszelõn. A krumplit mini kockákra szeljük.
Egy nagyobb edényben vagy wok-ban felhevítjük az olajat, mikor már elég meleg beletesszük a görögszéna magot és a cumint, mikor már szépen pirulnak hozzáadjuk a reszelt gyömbért és az õrölt fûszereket, és néhány másodpercig még sütjük õket. Ezután rátesszük a krumplit és 3-4 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a karfiolt és az egészet egyben még 2-3 percig sütjük. Én ennél a pontnál adtam hozzá vizet, mert kezdett lesülni és nagyon száraz volt. Mikor hozzáadtuk a vizet lefedjük és 10-15 percig fõzzük, amíg puhák nem lesznek a zöldtségek. Tartsuk rajta a szemünket nehogy leégjen.
Eztán hozzáadjuk a párolt zöldborsót, a sót, és a borst, összekeverjük. A masszának sûrûnek és kissé tapadósnak kell lennie. A tölteléket kiterítjük egy tálcára így ki tud hülni mire elkészítjük a tésztát.
Osszuk a tésztánkat 5-6 egyeforma méretû golyócskára. A kis golyócskákat lapítsuk ki a kezeink közt és nyújtsuk ki 15 cm-es átmérõjû kör alakra, majd vágjuk õket félbe. Törekedjünk hogy a tésztánk ne legyen túl vastag. Majd minden egyes félkörnek az egyenes szélét vékonyan vizezzük be. Ezután a tenyerünkre helyezzük a félkör alakú tésztát, és az egyenes oldalán összehajtjuk, és finoman összenyomjuk, így formálunk belõle egy tölcsért, amit a kezünkben, a mutató és hüvelyk ujjunk között tartva, mintha egy fagyis tölcsért fognánk, megtöltjünk a töltelékkel. Amikor jól megtömtük (ügyeljünk, hogy nehogy kiszakadjon:) tetejét egymásra hajtjuk és alaposan összenyomjuk, hogy sütés közben nehogy szétnyíljon.
Ez igényel némi gyakorlatot és türelmet. Amikor már nagyobb gyakorlatunk lesz a szamósza készítésben szép mintát is tudunk hajtani a tészából.
Ezután bõ olajban kisütjük.
Tipp:
Ha szeretnénk egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni és lefagyasztani, fagyasztás elõtt hirtelen forró olajban nagyon rövid ideig süssük elõ, majd ha kihült zacskózzuk és tegyük a fagyasztóba. Felhasználáskor a mélyhûtõbõl egyenesen a forró olajba tegyük, kb 10 perc kell neki mire átsül.
Szamósza az egyik legnépszerûbb és igen közkedvelt elõétel Indiában. Ha egyszer megkóstolsz egy igazi finom szamószát soha többé nem feleded az ízét.
A tésztája ropogós és vékony, a töltelék pedig egy gazdag nyári zöldséges kert kompozíciója a keleti fûszerek bûvöletében.
Hozzávalók 10-12 darabhoz:
A tésztához:
-250g bio fehér tönkölybúza liszt
-fél tk só
-60g ghee
-kb. 100 ml hideg víz
A töltelékhez:
-fél kg friss cukor borsó
-fél fej karfiol
-2-3 szem újburgonya
-1 tk cumin
-1.2 tk görögszéna mag
-1.2 tk reszelt friss gyömbér
-1 tk kurkuma
-1.2 tk õrölt koriander
-1.4 tk õrölt szegfûszeg
-1.2 tk õrölt fahéj
-2 tk só
-1.4 tk õrölt bors
-4 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
-kb 1l olaj a sütéshez
A szamósza készítését a tésztával kezdjük el. A lisztet egy tálba mérjük hozzáadjuk a sót, összeforgatjuk és elmorzsoljuk az olvasztott ghee-vel.
Lassan, apránként adagoljuk hozzá a vizet és finoman kezdjük gyúrni a tésztát. Lehetséges, hogy nem veszi fel az összes vizet, ezért érzéssel adagoljuk.
A tésztát erõteljessen 5 percig dagsztjuk, majd egy nedves ruhával letakarjuk és míg készül a töltelék, félretéve pihentetjük.
A borsót kifejtjük és puhára pároljuk, majd leszûrjük és félretesszük. A karfiol virágait egészen apróra szedjük szét, vagy le is reszelhetjük nagy lyukú reszelõn. A krumplit mini kockákra szeljük.
Egy nagyobb edényben vagy wok-ban felhevítjük az olajat, mikor már elég meleg beletesszük a görögszéna magot és a cumint, mikor már szépen pirulnak hozzáadjuk a reszelt gyömbért és az õrölt fûszereket, és néhány másodpercig még sütjük õket. Ezután rátesszük a krumplit és 3-4 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a karfiolt és az egészet egyben még 2-3 percig sütjük. Én ennél a pontnál adtam hozzá vizet, mert kezdett lesülni és nagyon száraz volt. Mikor hozzáadtuk a vizet lefedjük és 10-15 percig fõzzük, amíg puhák nem lesznek a zöldtségek. Tartsuk rajta a szemünket nehogy leégjen.
Eztán hozzáadjuk a párolt zöldborsót, a sót, és a borst, összekeverjük. A masszának sûrûnek és kissé tapadósnak kell lennie. A tölteléket kiterítjük egy tálcára így ki tud hülni mire elkészítjük a tésztát.
Osszuk a tésztánkat 5-6 egyeforma méretû golyócskára. A kis golyócskákat lapítsuk ki a kezeink közt és nyújtsuk ki 15 cm-es átmérõjû kör alakra, majd vágjuk õket félbe. Törekedjünk hogy a tésztánk ne legyen túl vastag. Majd minden egyes félkörnek az egyenes szélét vékonyan vizezzük be. Ezután a tenyerünkre helyezzük a félkör alakú tésztát, és az egyenes oldalán összehajtjuk, és finoman összenyomjuk, így formálunk belõle egy tölcsért, amit a kezünkben, a mutató és hüvelyk ujjunk között tartva, mintha egy fagyis tölcsért fognánk, megtöltjünk a töltelékkel. Amikor jól megtömtük (ügyeljünk, hogy nehogy kiszakadjon:) tetejét egymásra hajtjuk és alaposan összenyomjuk, hogy sütés közben nehogy szétnyíljon.
Ez igényel némi gyakorlatot és türelmet. Amikor már nagyobb gyakorlatunk lesz a szamósza készítésben szép mintát is tudunk hajtani a tészából.
Ezután bõ olajban kisütjük.
Tipp:
Ha szeretnénk egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni és lefagyasztani, fagyasztás elõtt hirtelen forró olajban nagyon rövid ideig süssük elõ, majd ha kihült zacskózzuk és tegyük a fagyasztóba. Felhasználáskor a mélyhûtõbõl egyenesen a forró olajba tegyük, kb 10 perc kell neki mire átsül.