Szamósza

2010-07-11

sponsored links

Régóta próbálkozom a jó szamósza készítésével, többször ettem Indiában, Angliában, és itthon is Krishnás körökben. Ennél kevesebbszer duráltam neki magam az elkészítéséhez, mivel sok idõt vesz igénybe. Kedvem mindig volt hozzá, de a végeredmény nem mindig ajándékozott meg az öröm és elégedettség érzésével :) Szóval gyakorlat vezetett odáig, hogy nem csak ami a belsõt, de a külsõt illetõen is remekmûvet sikerült alkotnom.

Szamósza az egyik legnépszerûbb és igen közkedvelt elõétel Indiában. Ha egyszer megkóstolsz egy igazi finom szamószát soha többé nem feleded az ízét.
A tésztája ropogós és vékony, a töltelék pedig egy gazdag nyári zöldséges kert kompozíciója a keleti fûszerek bûvöletében.

Hozzávalók 10-12 darabhoz:

A tésztához:
-250g bio fehér tönkölybúza liszt
-fél tk só
-60g ghee
-kb. 100 ml hideg víz

 A töltelékhez:
-fél kg friss cukor borsó
-fél fej karfiol
-2-3 szem újburgonya
-1 tk cumin
-1.2 tk görögszéna mag
-1.2 tk reszelt friss gyömbér
-1 tk kurkuma
-1.2 tk õrölt koriander
-1.4 tk õrölt szegfûszeg
-1.2 tk õrölt fahéj
-2 tk só
-1.4 tk õrölt bors
-4 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
-kb 1l olaj a sütéshez

A szamósza készítését a tésztával kezdjük el. A lisztet egy tálba mérjük hozzáadjuk a sót, összeforgatjuk és elmorzsoljuk az olvasztott ghee-vel.
Lassan, apránként adagoljuk hozzá a vizet és finoman kezdjük gyúrni a tésztát. Lehetséges, hogy nem veszi fel az összes vizet, ezért érzéssel adagoljuk.
A tésztát erõteljessen 5 percig dagsztjuk, majd egy nedves ruhával letakarjuk és míg készül a töltelék, félretéve pihentetjük.


A borsót kifejtjük és puhára pároljuk, majd leszûrjük és félretesszük. A karfiol virágait egészen apróra szedjük szét, vagy le is reszelhetjük nagy lyukú reszelõn. A krumplit mini kockákra szeljük.
Egy nagyobb edényben vagy wok-ban felhevítjük az olajat, mikor már elég meleg beletesszük a görögszéna magot és a cumint, mikor már szépen pirulnak hozzáadjuk a reszelt gyömbért és az õrölt fûszereket, és néhány másodpercig még sütjük õket. Ezután rátesszük a krumplit és 3-4 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a karfiolt és az egészet egyben még 2-3 percig sütjük. Én ennél a pontnál adtam hozzá vizet, mert kezdett lesülni és nagyon száraz volt. Mikor hozzáadtuk a vizet lefedjük és 10-15 percig fõzzük, amíg puhák nem lesznek a zöldtségek. Tartsuk rajta a szemünket nehogy leégjen.
Eztán hozzáadjuk a párolt zöldborsót, a sót, és a borst, összekeverjük. A masszának sûrûnek és kissé tapadósnak kell lennie. A tölteléket kiterítjük egy tálcára így ki tud hülni mire elkészítjük a tésztát.


Osszuk a tésztánkat 5-6 egyeforma méretû golyócskára. A kis golyócskákat lapítsuk ki a kezeink közt és nyújtsuk ki 15 cm-es átmérõjû kör alakra, majd vágjuk õket félbe. Törekedjünk hogy a tésztánk ne legyen túl vastag. Majd minden egyes félkörnek az egyenes szélét vékonyan vizezzük be. Ezután a tenyerünkre helyezzük a félkör alakú tésztát, és az egyenes oldalán összehajtjuk, és finoman összenyomjuk, így formálunk belõle egy tölcsért, amit a kezünkben, a mutató és hüvelyk ujjunk között tartva, mintha egy fagyis tölcsért fognánk, megtöltjünk a töltelékkel. Amikor jól megtömtük (ügyeljünk, hogy nehogy kiszakadjon:) tetejét egymásra hajtjuk és alaposan összenyomjuk, hogy sütés közben nehogy szétnyíljon.
Ez igényel némi gyakorlatot és türelmet. Amikor már nagyobb gyakorlatunk lesz a szamósza készítésben szép mintát is tudunk hajtani a tészából.
Ezután bõ olajban kisütjük. 


Tipp:

Ha szeretnénk egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni és lefagyasztani, fagyasztás elõtt hirtelen forró olajban nagyon rövid ideig süssük elõ, majd ha kihült zacskózzuk és tegyük a fagyasztóba. Felhasználáskor a mélyhûtõbõl egyenesen a forró olajba tegyük, kb 10 perc kell neki mire átsül.

Folytats a blogon ... thesweetcardamom.blogspot.com/2010/07...

sponsored links

Keres?s