Szalagos fánk
sponsored links
Egész pontosan ezen a néven szerepel minden szakácskönyvben . Szalagos vagy sem, azt nem tudom, de finom. És ez a lényeg.
Mindenfajta hûhót tessék félretenni, aki sütésére vállalkozik. Nincs benne hókuszpókusz. Semmi varázslat. És nem kell túlmisztifikálni azokat a szalagokat. Van/nincs-mindegy. A gép megdagasztja. Duplájára keleszti. Ember kiborítja deszkára, kiszaggatja , pihenteti, fejjel lefelé forró olajban kisüti. Nem baj, ha nem szabályos, nem túl magas. Csak finom legyen. Házi baracklekvárral az igazi, meg sok porcukorral. Én szoktam töltve (is) készíteni. Mondjuk magozott meggyel.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztõ
1 ek porcukor
csipet só
5 dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
1 pohárka (2 cl) rum
Elkészítés:
Az élesztõt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk. Jól kidolgozzuk. Másfélszeresére kelesztjük. Deszkára borítjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kerek szaggatóval kis tésztákat szúrunk ki a tésztából. Letakarva pihentetjük egy fél órát. Olajat forrósítunk egy nagyobb lábasban. A tésztákat a forró olajba rakjuk,úgy, hogy az az oldala, ami a deszkát érte, felfelé legyen. Közepükbe mélyedést nyomunk. Rögtön letakarjuk fedõvel. Kis idõ múlva megfordítjuk a fánkokat az olajban, de már nem fedjük le. Szûrõkanállal kiszedjük. Porcukorral, lekvárral kínáljuk.
Meggyes változat:
Fagyasztott, vagy befõtt meggyet kimagozunk, levétõl lecsepegtetünk. A kiszaggatott fánkokból egynek a közepébe teszünk egy adag meggyet, egy másik koronggal pedig befedjük. Széleit összenyomkodjuk. Pihentetjük, majd úgy sütjük, mint a hagyományos fánkot. Ha nagyobbra szaggatjuk, akkor elég egy korongot félbehajtani, összenyomkodni és kisütni.