Szalagos fánk
sponsored links
Ez a recept ismét egy kivétel. Nem paleo, kicsit sem :)
Sajnálkoztam is, amikor sütöttem, mert annak ellenére, hogy elsõ sütés, olyan szép lett, és olyan régen - kb. egy éve - ettem utoljára fánkot :)
Na, de nem baj, majd kiötlök valamit ennek a problémának a megoldására...
Hozzávalók:
30 dkg liszt, kb. 1,5 dl házi tej, 1 cs. szárított élesztõ, 3 dkg cukor, 3 dkg vaj, 2 nagy méretû tojás sárgája, jó sok sertészsír a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet kimérjük, majd a tejet meglangyosítjuk, és hozzáadjuk az élesztõt és a cukrot. Félreteszzük kb. 10 percre, majd ha picit felfutott, összedolgozzuk a liszttel és utána a tojás sárgákkal és a vajjal is. Jól kidagasztjuk a tésztát - kb. 10 perc alatt. Ha kell akkor adhatunk hozzá egy keveset a tejbõl, vagy a lisztbõl (tényleg keveset, mert különben nem lesz jó állaga a tésztának) Ezt követõen pedig meleg helyen - én 50 fokon a sütõben fél óra alatt - fél-egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
A tésztát kissé kilisztezett deszkára borítjuk, majd ujjnyi vékonyra nyújtjuk. Kisebb átmérõjû - nálam egy retro kávés pohár - pohárral kiszaggatjuk a tésztát, és 20 percet letakarva pihentetjük.
Idõ közben felforrósítjuk a zsírt az edényben. (Legalább annyi legyen, hogy lebegjenek a fánkok a tetején, ne érjen le az aljuk az edény aljára)
Ha letelt a 20 perc, akkor a fánkok közepébe nyomjuk az ujjunkat, hogy legyen helye majd a lekvárnak :)
A felforrósított zsírba a lyukacskákkal lefelé helyezzük a fánkokat, majd 3-4 percig fedõ alatt sütjük, aztán átfordítjuk õket és fedõ nélkül további 2 perc alatt készre sütjük.
Egyszerre ne rakjunk sokat az edénybe, mert még sülés közben is tovább nõnek - erre persze sütés közben jöttem rá :).
Ha készen vannak a tetejüket porcukorral meghintjük, majd a közepükbe egy-egy mokkáskanál lekvárt helyezünk.