Szalagos farsangi fánk
sponsored links
Ezt a fánkrecept is a nagyitól van,mint a csöröge.Nagyon szeretjük ezt is-azt is.Frissen és másnaposan is,már ha marad:)
A nagyszüleim a suli közelében laktak...hazafelé útbaestek..és általában mindig valami finomsággal vártak.
A fánksütés nem ördöngõsség,ha néhány dolgot betartunk.
Az alapanyagok egyforma hõmérsékletûek legyenek,újrakelesztés után fejjel lefelé kerüljenek az olajba ami se hideg se túl forró ne legyen.Elõször fedõ alatt,majd fordítás után anélkül süssük õket.
Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-kb.2,5 dl tej
-3 tojássárgája
-7 dkg cukor
-6 dkg olvasztott vaj
-0,5 dl rum
- 2,5 dkg élesztõ
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
A lisztet a kelesztõtálba szórom.A közebébe lyukat csinálok és beleöntöm a langyos tejet.Belemorzsolom az élesztõt.Megvárom míg habosra fut.Ekkor hozzáadom a többi alapanyagot és egy lágy tésztát dagasztok.Félreteszem kelni.
Amikor duplájára kelt,a kezemmel ellapogatom kb.ujjnyi vastagra és kiszaggatom.Én most készítettem 8 és 6 cm átmérõjû fánkokat is.
Fél órát újrakelesztem.
Ezután megmelegítem az olajat és felsõ oldalukkal lefelé teszem bele.A közepét az ujjammal benyomom ,így meglesz a lekvár helye :)
A nagyszüleim a suli közelében laktak...hazafelé útbaestek..és általában mindig valami finomsággal vártak.
A fánksütés nem ördöngõsség,ha néhány dolgot betartunk.
Az alapanyagok egyforma hõmérsékletûek legyenek,újrakelesztés után fejjel lefelé kerüljenek az olajba ami se hideg se túl forró ne legyen.Elõször fedõ alatt,majd fordítás után anélkül süssük õket.
Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-kb.2,5 dl tej
-3 tojássárgája
-7 dkg cukor
-6 dkg olvasztott vaj
-0,5 dl rum
- 2,5 dkg élesztõ
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
A lisztet a kelesztõtálba szórom.A közebébe lyukat csinálok és beleöntöm a langyos tejet.Belemorzsolom az élesztõt.Megvárom míg habosra fut.Ekkor hozzáadom a többi alapanyagot és egy lágy tésztát dagasztok.Félreteszem kelni.
Amikor duplájára kelt,a kezemmel ellapogatom kb.ujjnyi vastagra és kiszaggatom.Én most készítettem 8 és 6 cm átmérõjû fánkokat is.
Fél órát újrakelesztem.
Ezután megmelegítem az olajat és felsõ oldalukkal lefelé teszem bele.A közepét az ujjammal benyomom ,így meglesz a lekvár helye :)