Szakácskönyv ajánló: Lucinda Scala Quinn ? Etetni bolondulásig
sponsored links
Etetni bolondulásig ? de kit?
A T. Bálint kiadó legújabb kiadványának alcímébõl ? Férfiéhség ? már sejteni lehet, hogy mi vár ránk, ha felütjük a borítót. Lucinda Scala Quinn, a szerzõnõ, aki nem mellesleg Martha Stewartnak, az egyik legbefolyásosabb amerikai gasztromágnásnak a jobbkeze, ezekkel a gondolatokkal indítja a könyvet:
?A férfiak másképpen étkeznek, mint a nõk: többet esznek, állandóan és szenvedélyesen. A teli hûtõszekrényt kifosztják, az üresbõl még a morzsákat is képesek kicsipegetni. Állva, kézzel esznek a hûtõ elõtt, folyton rendetlenséget csinálnak, ami persze fel sem tûnik nekik. Állandó az étvágyuk és nem is titkolják.?
Azt, hogy tényleg ez a kvintesszenciája a férfigyomornak, vagy sem, mindenki eldöntheti saját belátása szerint. De bárki, aki valaha fõzõtt már férfira, legyen az akár férj, barát, vagy serdülõ kamaszfiú, valószínûleg érti, mire akar kilyukadni a könyv szerzõje, aki maga is három fiút és egy férjet nevel.
Bár férfira nem fõztem még, én is pontosan tudom mire gondol. Amikor fél métereket nõttem évente és nyáron minden nap sötétedésig rúgtuk a bõrt a pulykaól mögötti porba rajzolt focipályán, nekem sem okozott gondot vacsorára bekanalazni 2-3 tányérral bármibõl, ami nem mozgott. És az igazat megvallva, még most sem okoz.
Ezt a témát öleli fel az Etetni bolondulásig.
Lucinda Scala Quinn: Etetni bolondulásig – Férfiéhség
Recepteken túl
De nem csak receptekrõl szól ez a könyv. Az olvasó, aki a férfietetés rögös útjára lép, teljes körû kiképzésben részesül: akciótervek, logisztika, eszközismeret, tanácsok a bevásárláshoz. Lucinda Scala Quinn egy egész fejezetet szentelt arra, hogy ezt a tudást átadja, ráadásul szinte az összes recept mellé odakanyarított egy-egy tippet is: ezt kiválóan lehet fagyasztani, így tudsz könnyen tésztát nyújtani, erre az ételre van ilyen variáció is, stb-stb.
Akiben már kiforrott, határozott kép él arról, hogyan kell vezetni egy háztartást, valószínûleg átlapozza majd ezeket a részeket (bár még õ is találhat bennük újdonságot), de egy kezdõ konyhatündér garantáltan jegyzetelni kezd majd olvasás közben. Ha létezne akkreditált Háziasszony tanfolyam OKJ-s képzés berkein belül, ez a szakácskönyv képezhetné a tananyag gerincét.
Az etetés tízparancsolata Lucinda Scala Quinn tolmácsolásában
Recepteken innen
És akkor a lényeg, a receptek. A manapság divatos trendekre fittyet hányva a könyv a klasszikus reggeli, ebéd, vacsora, desszert négyesére van tagolva. A téma nem tûr meg túl sok kompromisszumot, a válogatás ezért nem kifejezetten a kalóriaszegény, szuperegészséges, vagy haute cuisine jelzésû receptekben erõs, hanem olyan ételekben, amikkel jól lehet lakatni nettó 350 kg férfiembert.
A reggelik fejezetében (25 recept) fõleg mindenféle formában elkészített palacsintákkal és tojásokkal ismerkedhetünk (a tortillába tekert mexikói rántotta frappáns ötlet), de az egyszerû vajas keksz és a kávés kuglóf is visszatérõ vendég lehet a reggeli rohanásban.
Lucinda reggeli ötleteit a TV Paprikán látott mûsorából is ismerhetjük
Az ebédreceptek (29 db) címszó alatt is többnyire praktikus, gyorsan elkészíthetõ ételeket találunk: mindenféle földi jóval, spenóttal-fetával, ínyenc csirkeraguval, marhahússal megtöltött tésztabatyuk, hamburger, orientális levesek, mint például a ramen vagy a maláj tésztaleves, plusz ?fiús? saláták babbal, baconnel (a bacon visszatérõ elem minden fejezetben), fûszerekkel.
Ebédötletek Lucinda stílusában
A szakácskönyv legfontosabb fejezete a vacsorák, ebbõl találjuk a legtöbb receptet is, szám szerint 66-ot. Lucinda Scala Quinn rengeteget nyúl a legkönnyebben variálható alapanyaghoz, a baromfihúshoz: csirke sütõben, wokban, serpenyõben sütve, csirke mézes-mustáros mázban, csirke tésztagombócba fõzve, ropogós csirkeszárnyak, és így tovább.
Természetesen itt már bejönnek a képbe az igazi nagyágyúk is, a chili, a steakek, a vesepecsenye, a csontos marhasült, az oldalas, a rozmaringos báránycsülök és a grillezett tarja. Nehéz, szaftos, véres fogások, halas receptekbe elvétve futunk csak bele, a hal túl könnyû, túl légies is lenne ebben a környezetben.
Mi legyen vacsorára?
Különösen jópofa, izgalmas egytálételeket is fõzhetünk a könyvbõl, amiket örmény, spanyol, koreai, mexikói, new orleans-i házi konyha inspirált. A vacsorák utolsó szakaszán néhány zöldség körettel is bemutatásra kerül: fodros kel, zöldbab, burgonya, spenót, padlizsán, articsóka, amiket sok-sok fokhagyma, bacon, fûszer és sajt tesz hímkompatibilissé.
Nincs túl sok sütemény (19 db) recept, de amik vannak, azok bombabiztosnak tûnnek. Egy almatortával, egy epres-rebarbarás pitével, egy csokoládés kuglóffal vagy banánkenyérrel egyszerûen nem lehet hibázni.
Házias sütik, desszertek
Kinek, hol, mennyiért?
A könyv ?elméleti? anyaga inkább azoknak szól, akik most próbálgatják a szárnyaikat a tûzhely mellett, a receptek azonban slágerré válhatnak minden otthonban, ami bõvelkedik fejlõdésben lévõ kamaszfiúkban és/vagy szalonnában.
Ami biztos: abban a házban, ahol ez a szakácskönyv a polcon van, férfi nem tér nyugovóra éhesen.
A szakácskönyv beszerezhetõ a T.Bálint kiadó weboldalán 10%-os kedvezménnyel, 5,355 Ft-os áron, a házhoz szállítás az ország egész területén ingyenes.
Csatlakozzatok hozzánk facebookon, további szakácskönyv ajánlókkal, receptekkel várunk benneteket!