Svédasztalos vegán-reggeli+szójatej

2010-05-12

sponsored links

Mára rendelt fõznivalóm az elsõ granola volt. Ez gyakorlatilag egy házi müzli, de errõl egy külön posztban majd. Amit a mai történethez tudni kell róla, hogy nem egy önmagában fogyasztandó dolog. Emellett maradt még a hétfõi reggelinkbõl is bõven, volt házi kifli, házi tej, mazsola, méz, növényi vaj, almalekvár. Szépen megterítettem, és a család csak pislogott milyen választékból szemezgethetnek ma reggel.
Olivér azonnal lecsapott a vajra. Nagy nehezen rábírtam, hogy kiflit is egyen hozzá. Gergõ a hétfõi reggelit választotta, én meg úgy gondoltam itt az ideje, hogy megkóstoljam a tegnap készítette szójatejet a granolámmal. Feltrubóztam egy kicsit még mézzel és mazsolával. Be kell vallanom, eléggé félve kóstoltam meg, mert eddig sose mertem még nem tehén tejjel müzlit enni, vagy ha megpróbáltam, akkor is ehetetlennek tartottam. Ez a mai viszont kellemes csalódás, mert igazán nagyon finom volt!

Mai napot sem hagyom beszámoló nélkül, mert a tej készítés mindenképpen megér egy bejegyzést, fõleg hogy külön recept a könyvben. Az elkészítésére azért került sor, mert az egyik recepthez kellett. Fél kiló sójából és 5liter vízbõl csinálta volna a recept. Megfeleztem. Éjszakára be kellett áztatni, mosni kellett, aztán turmixolni sokat. Hagyni állni, leszûrni. Nem túl hosszadalmas egyébként, fél óra alatt elkészült a kb 3 liternyi fehér itóka. Megmaradt egy szép nagy adag szója pép, amit a könyv szerint lehet tenni süteményekbe... nem tudom melyikekbe, és hogy mennyit, de most betettem a hûtõbe. Még a gézben, de délután szerintem átteszem dobozba, és esetleg meg is kóstoljuk, ha nagyon bátrak leszünk...

Folytats a blogon ... legyennektek.blogspot.com/2010/05/sve...

sponsored links

Keres?s