St?lus Vid?ki ?ttermis?g - ?r?mf?z?s a v?zparton 1. - ?jburgony?s sp?rgakr?mleves zakuszk?s k?t?z?tt t?sk?val

2021-06-21

sponsored links


 Egy roppant kreat?v kih?v?s r?szese voltam m?g j?nius elej?n. S?t egy kis csavart is belevittem az egy?bk?nt sem mindennapi f?z?sbe. 

A St?lusos Vid?ki ?ttermis?g h?napr?l h?napra f?z?versenyt hirdet amat?r ?s profi s?fek r?sz?re. A nevez?s egy essz?, ebben az esetben Somogy megye legal?bb egy turisztikai nevezetess?g?r?l. Val?sz?n?, hogy sokaknak a Balaton ugrana be r?gt?n, de  sz?momra  (megdobbant a vad?sz sz?v) Kasz? t?rt?nete, m?ltja, a kisvas?t, a term?szeti ?rt?kek vitt?k el a p?lm?t. Err?l ?rtam. 

A verseny egyik c?lja, hogy hazai termel?k alapanyagait n?pszer?s?tse. Minden kiv?lasztott kapott egy kosarat megrakva mindenf?le szezon?lis finoms?ggal. 

Az ?n c?lom pedig az volt, hogy egy ?lvezetes, l?tv?nyos f?z?st produk?ljak k?l?n?sebb konyhai k?ty?k n?lk?l a horg?szat alatt ?s m?g j?l is ?rezzem magam. Megs?gom, hogy ?sszej?tt. Nem csak az ?zlel?bimb?kat k?nyeztett?k, hanem a l?tv?ny is mag??rt besz?lt. Volt id?m pap?ron megtervezni az eg?sz men?t, s?t m?g n?h?ny inspir?l? ?tlettel is gazdagabb lettem. 



?me az ?n rekeszem tartalma: 

Angus marha, a somogyi k?thelyi Terra Pannonia mez?gazdas?gb?l

Fekete fokhagyma ?s egy?b z?lds?gek ? ?l? Tisza T?jterm?k
Z?ld sp?rga ? B?n? S?ndor
Z?lds?gkr?m ? A S?f ?s a Kert?sz
F?szern?v?nyek ?s ehet? vir?gok ? Bazsalikomos kert
Zakuszka ? Szorgos Gazda
Must?rmag olaj ? Grapoila
Rozmaringos v?r?sborecet ? Borecet M?vek

 

 

Term?szetesen a gasztropakkomba ker?lt most n?h?ny plusz kieg?sz?t? t?ny?r, csipesz, n?mi plusz f?szer, vaj. De az igazi konyhai k?nyelmet mell?ztem. Egy szak?csk?nyvben l?ttam inspir?ci?k?nt, hogy a h?st ?getett deszk?n t?lalt?k, ?gy megpr?b?ltam ?n is ugyanezt kivitelezni.

 Az els? fog?s egy leves volt. Ezzel gy?lt meg a bajom a legjobban, mert sem botmixert, sem pedig sz?r?t nem vittem. ?gy maradt az anyagon val? ?tpassz?roz?s. Pedig egy egyszer? botmixerrel minden k?nnyebb lett volna!

A kr?mleveseket im?dom. Egy?rtelm? volt, hogy helyet kap a men?ben


1. ?jburgony?s sp?rgakr?mleves zakuszk?s k?t?z?tt t?sk?val

Hozz?val?k a leveshez 2 szem?lyre:

- 150 g ?jburgonya

- 250 g feh?r sp?rga

- 50 dkg v?r?shagyma

- 50 g vaj

- 2 dl tejsz?n

- 2 db friss t?rkony?g (kb. 10 cm)

- 1 l v?z

- 1 kk. s?


Elk?sz?t?s:

1. A feh?r sp?rg?t kb. 0.5 cm vastag szeletekre v?gjuk, az ?jburgony?t megh?mozzuk ?s szint?n f?l cm vastag szeletekre apr?tjuk.  A hagym?t megtiszt?tjuk, felapr?tjuk.

2. Egy l?basban felolvasztjuk a vajat ?s a felapr?tott z?lds?geket kb. 5 percig dinsztelj?k k?zepes l?ngon. 

3. Ezut?n hozz?adjuk a t?rkony?gakat, a s?t ?s a tejsz?n fel?t ?s a vizet.

4. Lefedve kb. 30 perc alatt puh?ra f?zz?k az eg?szet. A t?rkony?gat ?s leveleket a v?g?n kiemelj?k a f?tt z?lds?gek k?z?l, hozz?adjuk a marad?k tejsz?nt. Majd az eg?szet sim?ra turmixoljuk. Ha nincs erre lehet?s?g, akkor vagy sz?r?n vagy g?zanyagon ?tpassz?rozzuk a levest, hogy csom?mentes legyen. Bevallom a passz?roz?ssal megizzadtam, de a v?geredm?ny nagyon sz?p, egynem?, kr?mes leves lett.


Hozz?val?k a t?szt?hoz:

100 g liszt

1 db toj?ss?rg?ja

pici v?z

4 ek. Szorgos Gazda zakuszka

v?z ?s s? a t?szta kif?z?s?hez


1. 10 dkg lisztb?l 1 toj?ss?rg?j?val h?zi gy?rt t?szt?t k?sz?t?nk. Lisztezett deszk?n lefedve pihentetj?k legal?bb 15 percet a t?szt?t. 

2. A k?t?z?tt t?ska leves n?lunk H?dmez?v?s?rhelyen ?s k?rny?k?n igaz?n n?pszer? t?jjelleg? ?tel a k?t?z?tt t?ska leves. Egy csipet otthoni jelleget is szerettem volna az ?telek k?z? csemp?szni. Ez?rt esett a v?laszt?som erre a nem mindennapi "levesbet?tre".  A fenti t?sztamennyis?get 6 egyenl? r?szre osztjuk ?s ov?lis v?kony t?sztalapot ny?jtunk bel?le. A fot?n l?thatj?tok, hogy val?ban a v?zparton gy?rtam a t?szt?t toj?sb?l ?s lisztb?l.


3. Minden t?sztalap k?zep?re tesz?nk egy ev?kan?l kr?mes zakuszk?t. A t?szta tetej?t ?sszecsippentj?k a k?zep?n, ?sszenyomkodjuk kicsit a k?t oldalt, hogy a t?ltel?k ne j?jj?n ki bel?le, majd a v?geket is ?sszenyomkodjuk ?s elv?kony?tjuk deszk?n hengergetve. A k?t elv?kony?tott v?g?t ?sszek?tj?k a t?szt?nak ?s egy kis t?lt?tt batyut kapunk. 

4. Forr?sban l?v? enyh?n s?s v?zben f?zz?k ki a batyukat. Amikor felj?nnek a v?z tetej?re a batyuk, onnant?l sz?m?tva m?g 2-3 percig f?zz?k, majd kiszedj?k a v?zb?l ?s t?lal?shoz el?k?sz?tj?k.


Hozz?val?k a t?lal?shoz:

10 db t?rkonylev?l

30 g vaj

1 db eg?sz sp?rga

6 db mini szegf?

2 gerezd fekete fokhagyma


 

1. Egy kis f?szket k?sz?t?nk a batyunknak. 10 darab friss t?rkonylevelet forr?, olvasztott vajba dobunk ?s gyorsan kiszedj?k ezeket a leveleket egy pap?rt?rl?re lecsepegtetni. Csup?n n?h?ny  m?sodperc. ?gy kapunk ropog?s t?rkonyleveleket.  

2. 1 darab sp?rg?t felkarik?zunk kb. 0,5 cm vastag szeletekre ?s a forr? vajban n?h?ny perc alatt megpir?tjuk ezeket , majd kiszedj?k ?s lecsepegtetj?k ezeket is pap?rt?rl?n. 

3. A fekete fokhagym?t apr? kock?kra v?gjuk. 

4. V?g?l az ?ssze?ll?t?s marad h?tra. Egy ?bl?s t?lka k?zep?re (17,5 cm ?tm?r? ?s kb. 150 ml ?rtartalom) helyezz?k a sp?rgaszeleteket ?s megsz?rjuk az apr?tott fekete fokhagym?val. Erre helyezz?k r? a t?sztabatyut. A sp?rg?k k?r? a ropog?s t?rkonylevelekb?l egy kis "f?szket" alak?tunk ki. V?g?l mini szegf?vel d?sz?tj?k a t?lk?t. T?lal?skor fel?ntj?k meleg kr?mlevessel a t?lka tartalm?t.




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyz?st!



Folytats a blogon ... www.boldogkukta.hu/2021/06/stilus-vid...

sponsored links

Keres?s