Spárga boros-mustáros tojáskrémmel

2010-04-25

sponsored links




Ha spárga, akkor minél egyszerûbben. Nagyszerû összefoglalók, ismertetõk és receptek magyarul itt és itt. A kedvencem hollandi módra (ami annyiból áll, hogy megfõzöm és nyakonöntöm hollandi mártással), de a jó hollandi mártás munka - és figyelemigényes.

Végtelenül egyszerû viszont flamand mártással. (Nemcsak a spárga, az újkrumpli, murok is.)

A spárga fõzésénél (jobban szeretem fõve, mint sütõben párolva) annyit változtattam, hogy csipetnyi vajat teszek a fõzõvízbe. Váltotat az ízén. A mártáshoz bort, szerecsendiót, csöpp mustárt is kevertem.

Hozzávalók (2 személy)

egy csomag (zöld) spárga

4 tojás

kb 10 deka vaj

citromlé vagy ecet

egy fél köteg petrezselyemzöld

só, bors,. szerecsendió

száraz fehérbor (itt rizling volt)


A jó spárga egyik titka a vásárlás, a másik a fõzés. A spárgákat kíméletesen megtisztítom, sós-cukros-citromos (vagy ecetes) vízben óvatosan megfõzöm. (Nálam ez úgy tíz-14 perc volt.) Nem szabad puhára fõnie, nem maradhat nyers sem. A vízbe kis kocka vajat dobok. Mivel jobb, ha a fejek nem érnek a vízbe, a spárgákat villatartókra helyezem a lábosban, a fejek így kiállnak, gõzben ülnek amíg a nyelek fõnek.

Megfõzöm a tojásokat, felolvasztom a vajat. A tojásokat összetöröm, a meleg vajba keverem, sózom, borsozom. Beleaprítom a petrezselymet. Nagyon kevés szerecsendiót szórok bele. Kiskanálnyi édes mustárral és úgy félpohárnyi borral ízesítem. A spárgákat tányérra szedem, a mártással kínálom, kész. Bor helyett jó a citromlé is, de jobban szeretem borral.

Akárhányszor ezt fõzöm, tisztának, fennköltnek és européernek érzem magam. Egosímogató fogás.




Folytats a blogon ... vorosbor.blogspot.com/2010/03/sparga-...

sponsored links

Keres?s