Spenótos gnocchi

2010-04-06

sponsored links

Zöld, zöld, zöld! Imádom nézni, ahogyan egyre zöldebb lesz a kert. Végre itt a tavasz, ehetünk sok zöldet, megújulhatunk mi is egy kicsit, és talán a húsvéti nagy trakták után ismét jöhet pár kímélõ étel.
A spenótos gnocchinak számtalan verziója létezik: tésztája készülhet ricottával, krumplival,  édesburgonyával, és különféle szószokkal tálalhatjuk mint pl, gombás, paradicsomos-kecskesajtos, sáfrányos-tejszínes stb, stb. Most egy végtelenül egyszerû verziót készítettem, íme:

2 személyre
2 közepes krumpli
1 nagy marék friss spenót (kb 20-25 dkg)
30 dkg teljes õrlésû durumliszt

szerecsendió
4-5 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 ek reszelt citromhéj
parmezán

A fokhagymákat és citromhéjat olívaolajba reszelem, félreteszem.
A krumplit apróra darabolom és sós vízben felteszem fõni. 3-4 perccel a befejezés elõtt hozzáadom a jól megmosott spenótot is. Ha a spenót összeesik, már kész is. Nagyobb tálba szedem a krumplit és a spenótot, és kb 1-1,5 dl fõzõvizet öntök hozzá. Botmixerrel simára keverem. Hozzáadom a lisztet, sót, szerecsendiót, és ha szükséges még fõzõvizet, és összedolgozom õket. A lényeg, hogy annyira lágy tésztát kapjunk, amit még lehet formázni. Alaposan belisztezett deszkán maroknyi tésztát 3 cm vastag hengerré nyújtok, és pizzavágóval (vagy bármi mással) 1 cm-es galuskákat vagdosok. Liszttel megszórom õket, majd villával csíkokat nyomok bele. Ezt addig ismétlem, amíg az összes tészta elfogy. Forrásban lévõ vízben pár perc alatt készre fõzöm. Azonnal tálalom. (Megjegyzésként annyit javasolnék, hogy a legelsõ gnocchit érdemes megfõzni a vízben, és ha nem esik szét, akkor gyártsuk le a többit. Ha szétesik, akkor kell még hozzá egy kis liszt).
Tálalás: A gnocchikat meglocsolom a a fokhagymás, citromhéjas olívaolajjal, és reszelt parmezánnal szórom meg. Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... labdarozsa.blogspot.com/2010/04/speno...

sponsored links

Keres?s