Speculoos keksz

2010-12-05

sponsored links

Nagy speculoos fan vagyok, ha külföldön járok, akkor beszerzem a pár hónapra elég keksz és speculoos-krém adagom. Vagy ha nem, akkor beszereztetem. Az Elle a table-ban most találtam egy speculoos keksz receptet. Finom, finom, de azt hiszem, az ipari speculoost semmi sem veri.


Hozzávalók
10 dkg puha vaj
1 csipet só
1 tojássárgája
10 dkg nádcukor
2 dkg porcukor
1 dkg tej
20 dkg liszt
3 csipet fahéj
1 csipet õrölt gyömbér
1 csipet kardamom
1 csipet szegfûszeg
? csomag sütõpor

A mázhoz
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
5-6 csepp citromlé
opcionálisan ételfesték

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. A vajat habosra keverjük a 2 féle cukorral, a tojással, a tejjel, majd apránként hozzádolgozzuk a lisztet, gombóccá gyúrjuk és fél órára hûtõbe tesszük.
A sütõt elõmelegítjük 170 fokra.
A tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk és kiszúróval kekszeket szaggatunk belõle. Kb. 12 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihûlni.

A mázhoz a fehérjét összekeverjük az átszitált porcukorral (én csak fél adagot kevertem ki, mert a kekszek felét befaltuk csupaszon) és a citromlével. Még kenhetõ, de elég sûrû masszát kell, hogy kapjunk. Ha van otthon ételfesték, akkor meg is színezhetjük a masszát; nekem nem volt, próbálkoztam a creme de cassis-szal, de annyira halvány lila lett, hogy inkább maradtam a fehérnél.
A kekszekre ecsettel felvisszük a mázat és hagyjuk megszáradni.

Folytats a blogon ... sutiszorny.blogspot.com/2010/12/specu...

sponsored links

Keres?s