Sparhelten sült lepény házilag, sparhelt nélkül

2010-10-28

sponsored links

Minden kecskeméti  fesztiválon megjelennek a sparheltek, és isteni illat kezd terjengeni a levegõben. Készül a sparhelten sült lepény. Talán Ti is találkoztatok már vele. Szerintem minden nap képes lennék megenni, annyira szeretem. Semmi extrára ne gondoljatok, egyszerû sült keltésztába mindenféle finomságot csomagolnak. :) Na ezt próbáltam én itthon kivitelezni. A próbálkozás sikeres volt, ismétlése következik . :D

Hozzávalók 1 lepényhez:
10 dkg liszt (én most fele kenyérlisztet, fele teljes kiõrlésû búzalisztet használtam
víz: amennyit felvesz, nem mértem, bocsánat
negyed csomag szárított élesztõ
fél mokkáskanál só
fél mokkáskanál cukor
A hozzávalókat jól kidolgozzuk, majd kb. egy fél órán keresztül kiolajozott tálban kelesztjük.

A kapott kis "cipót" a lehetõ legvékonyabbra kinyújtjuk, közben a palacsintasütõt elkezdjük hevíteni.
Zsiradék nem kell a serpenyõbe, mert a tészta felülete olajos. A kinyújtott tésztalapot elkezdjük sütni. És innentõl a recept teljesen opcionális, ugyanis ízlés dolga, hogy ki mivel tölti meg. A tölteléket a tészta egyik felére halmozzuk. Ez most nálam jelen esetben 1 kis doboz joghurt volt apróra vágott vöröshagymával, karikára vágott kolbász, füstölt sonka, trappista sajt, és füstölt sajt. Tehát mondhatjuk, hogy egy magyaros ízvilág. De szerintem a végtelenségig variálható, ugyanúgy mint a pizza feltétek!Miután ráhalmoztuk a tölteléket, a tészta másik felét ráhajtjuk és az így kapott lepény mindkét felét pirosra/ropogósra sütjük. 

Jó étvágyat! :)



Folytats a blogon ... bevaltreceptek.blogspot.com/2010/10/s...

sponsored links

Keres?s