Spanyol húsgombóc
sponsored links
Megint az Alnatura szakácskönyvbõl fõztem, ezúttal kicsit változtattam ? fél adagot fõztem, és nem akartam egy fél paradicsomkonzervet kerülgetni a hûtõben. És persze a chilipehely ízlés szerint nálam azt jelenti, hogy semennyi :-).
Hozzávalók:
- 25 dkg darált marhahús
- 1-2 evõkanál zsemlemorzsa (vagy darált zabpehely)
- fél tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 40 dkg darabolt paradicsomkonzerv* (azaz 1 db)
- 70 ml vörösbor
- fél bio csirkehúsleves-kocka (vagy egy kis pohár házi csirkealaplé)
- só, bors, szerecsendió, chilipehely
- 1 nagy vagy 2 kisebb hagyma
- 1 zöld vagy sárga kaliforniai paprika
- 2-3 evõkanál olívaolaj
- liszt
*én jobb szeretem a simább állagot, ezért egy kicsit pürésítem
A húst összegyúrom a tojással, a zsemlemorzsával, 1-2 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítem. Ki gombócokat formázok, és meghempergetem õket egy kis lisztben. Egy mély serpenyõben kevés olajat hevítek, és a húsgolyókat barnára sütöm. Közben csíkokra vágom a hagymát és a paprikát. Miután körben megpirultak a húsgolyók (nem baj ha nem sültek át teljesen), kiszedem õket a serpenyõbõl, és a visszamaradó zsiradékon** megsütöm a hagymát és a paprikát. Hozzáadom a paradicsomkonzervet, a maradék fokhagymát, a csirkeleves-kockát (vagy alaplevet), a vörösbort és a húsgombócokat. Fûszerezem, és fedõ nélkül, lassú tûzön kb. 30 percig (nagyobb gombócok esetén 40 percig) fõzöm. Akkor jó, ha a szósz besûrûsödött és a gombócok puhára fõttek. Ha szükséges lehet bele egy kis vizet vagy alaplevet önteni (vagy lefedni a serpenyõt).
**ha nagyon sok a visszamaradó zsiradék akkor egy részét kiöntöm.
Elvileg 2 adag, nekünk maradt belõle egy kicsi, fokhagymás kenyérrel vagy valamilyen sült krumplival tálalom.
Jól fagyasztható.