Spanyol húsgombóc

2014-01-03

sponsored links

Megint az Alnatura szakácskönyvbõl fõztem, ezúttal kicsit változtattam ? fél adagot fõztem, és nem akartam egy fél paradicsomkonzervet kerülgetni a hûtõben. És persze a chilipehely ízlés szerint nálam azt jelenti, hogy semennyi :-).

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 1-2 evõkanál zsemlemorzsa (vagy darált zabpehely)
  • fél tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darabolt paradicsomkonzerv* (azaz 1 db)
  • 70 ml vörösbor
  • fél bio csirkehúsleves-kocka (vagy egy kis pohár házi csirkealaplé)
  • só, bors, szerecsendió, chilipehely
  • 1 nagy vagy 2 kisebb hagyma
  • 1 zöld vagy sárga kaliforniai paprika
  • 2-3 evõkanál olívaolaj
  • liszt

*én jobb szeretem a simább állagot, ezért egy kicsit pürésítem

A húst összegyúrom a tojással, a zsemlemorzsával, 1-2 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítem. Ki gombócokat formázok, és meghempergetem õket egy kis lisztben. Egy mély serpenyõben kevés olajat hevítek, és a húsgolyókat barnára sütöm. Közben csíkokra vágom a hagymát és a paprikát. Miután körben megpirultak a húsgolyók (nem baj ha nem sültek át teljesen), kiszedem õket a serpenyõbõl, és a visszamaradó zsiradékon** megsütöm a hagymát és a paprikát. Hozzáadom a paradicsomkonzervet, a maradék fokhagymát, a csirkeleves-kockát (vagy alaplevet), a vörösbort és a húsgombócokat. Fûszerezem, és fedõ nélkül, lassú tûzön kb. 30 percig (nagyobb gombócok esetén 40 percig) fõzöm. Akkor jó, ha a szósz besûrûsödött és a gombócok puhára fõttek. Ha szükséges lehet bele egy kis vizet vagy alaplevet önteni (vagy lefedni a serpenyõt).

**ha nagyon sok a visszamaradó zsiradék akkor egy részét kiöntöm.

Elvileg 2 adag, nekünk maradt belõle egy kicsi, fokhagymás kenyérrel vagy valamilyen sült krumplival tálalom.
Jól fagyasztható.


Folytats a blogon ... lillafoz.blogspot.com/2014/01/spanyol...

sponsored links

Keres?s