Sous vide tojás paradicsompürével

2010-04-15

sponsored links

A sous vide technológia nem éppen a házi konyhákra jellemzõ eljárás, fõként a költséges berendezések miatt ? mint a vákuumozó, a temperáló készülék és a sokkoló ?, de a tojást azért érdemes kipróbálni. Mivel az alapanyag gyárilag csomagolva van, nem kell vákuumozni, csupán egy maghõmérõ és kitartó türelem szükséges ahhoz, hogy valami egész más minõséget hozzunk létre néhány szem tojásból. 

 
Szerezzünk jó minõségû tojásokat, személyenként egy-egy elég lesz, hiszen elõételt készítünk. Válasszunk olyan edényt, amelyben kényelmesen elférnek az alaposan megmosott tojások. Töltsük fel langyos vízzel úgy, hogy ellepje a tojásokat, és az edény szélére helyezett, erõsített maghõmérõ vége is beleérjen. Nekem szerencsére éppen volt kampós végû hõmérõm, amit könnyen ráakaszthattam az edény falára úgy, hogy a tû végén található érzékelõ ne érjen a lábos aljához.
A tojásokat egy órán keresztül kell pontosan 65 fokon melegíteni. Mivel az alkalmi sous vide berendezésemen nem volt termosztát, így az elektromos szabályzó szerepét magam helyettesítettem. Amikor a lassú melegítés közben a víz hõmérséklete elérte a 65 fokot, akkor lekapcsoltam az egyes fokozatról a tûzhelyt, majd ahogy hûlni kezdett, visszakapcsoltam. Egyszer-egyszer az edényt is le kellett húznom, hogy ne melegedjenek túl a tojások. És ez így ment egy órán át.
 
 
Amikor elkészült, a tojásokat feltörtem, és elõmelegített tányérokra csúsztattam. Hogy a sárgája már a tálaláskor is érvényesüljön, egy kicsit megrepesztettem a fehérjét. Tengeri sót õröltem rá, és egy-egy kanál paradicsompürét adtam mellé Egészen új ízek jöttek elõ, a sárga krémes, lágy állagú volt, a fehér rész kicsit kocsonyás, szintén nagyon finom. Azt hiszem, ennél nem lesz megállás?
 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... timoandjulien.blog.hu/2010/04/15/sous...

sponsored links

Keres?s