Sous vide kacsacomb p?rolt lilak?poszt?val
sponsored links
M?r r?g?ta szerettem volna kipr?b?lni a sous vide elj?r?st, ha j?l eml?kszem valamelyik f?z?m?sorban hallottam el?sz?r err?l a technol?gi?r?l. Az?ta volt alkalmam szuvid?lt h?sokat k?stolni, amik a v?kuum f?li?ba z?rt ?zeknek k?sz?nhet?en igaz?n zamatosak, ?s t?k?letes ?llag?ak maradtak.
A serpeny?ben vagy s?t?ben s?t?st?l elt?r?en itt nem kell f?lni a h?s kisz?rad?s?t?l vagy megkem?nyed?s?t?l, hiszen az el?f?z?s ut?n m?r csak p?r perc alatt megpir?tjuk a fel?let?ket.
A szuvid?l?shoz el?sz?r is sz?ks?g van egy v?kuumf?li?z?ra - ezt a ny?ron m?r beszereztem a kertben termett sok-sok gy?m?lcs lefagyaszt?sa miatt.
Azt?n p?r hete a multicooker recepteket b?ng?szve tal?lkoztam olyan g?ppel, ami szuvid?lni is tud? Nekem is van egy ilyen g?pem, de mivel r?gebbi v?ltozat, ebb?l m?g hi?nyzik a szuvid funkci?, viszont... a s?t?s fokozaton ?ll?that? a h?fok, ?s a s?t?si id? is, ?gy v?zzel felt?ltve l?nyeg?ben szuvid ed?nyk?nt haszn?lhat?.
Ezt azonnal ki kellett pr?b?lnom: k?t szem alm?t aszalt szilv?val megt?ltve, fah?jjal megf?szerezve f?li?ba z?rtam, ?s 80 fokos v?zben, 2 ?r?n kereszt?l szuvid?ltam, k?zben a h?fokot magh?m?r?vel ellen?riztem. A magh?m?r? +/-1 fok elt?r?ssel folyamatosan 80 fokot mutatott, az alm?b?l pedig egy nagyon finom, komp?t szer? desszert lett, csak sokkal intenz?vebb ?zzel, mivel nem f?ttek ki bel?le az arom?k.
Innent?l j?hettek a h?sok, els?k?nt a kacsacombot teszteltem 8 ?r?n kereszt?l, 80 fokos v?zf?rd?ben. A v?geredm?nyt el?g neh?z volt kiv?rni - tal?n ez az egyetlen h?tr?nya ennek a m?dszernek - a s?t?sre ?s a k?stol?sra m?r csak m?snap ker?lt sor, de meg?rte, mert isteni lett.
Hozz?val?k:
- A kacsacombhoz:
4 db kacsacomb
olaj
1 narancs reszelt h?ja
1-2 tk. barnacukor
2-3 gerezd fokhagyma
s?
friss kakukkf?
- A p?rolt lilak?poszt?hoz:
1 kisebb fej lilak?poszta
4 kk. s?
0,5 dl olaj
2 ek. barnacukor
2 ek. 10%-os ecet
1 tk. ?r?lt k?m?ny
Elk?sz?t?s:
A kacsacomb elk?sz?t?se:
A kacsacombokat egy kev?s olajjal megkenj?k, hogy a f?szerek r?tapadjanak. S?zzuk, borsozzuk, a reszelt narancsh?jat ?s fokhagym?t is r?kenj?k.
A bef?szerezett combokat a v?kuum zacsk?ba egym?s mell? rendezz?k, a kakukkf? ?gakat is beletessz?k, ?s v?kuumoz?val lez?rjuk.
A combokat 80 fokos v?zf?rd?ben 8 ?r?n kereszt?l f?zz?k.
A zacsk?kat a v?zb?l kiv?ve k?s?bbi felhaszn?l?s eset?n sokkoljuk, vagy kibontjuk ?s s?t?pap?rral b?lelt tepsibe tessz?k.
A sokkol?s sor?n a lez?rt tasakot jeges v?zf?rd?be (fele v?z, fele j?g) s?llyesztj?k, ?s addig h?tj?k, am?g a h?m?rs?klete 5 fok al? nem h?l. Ezt magh?m?r?vel ellen?rizz?k, ha sz?ks?ges, a jeget p?toljuk, de j?gakkut is haszn?lhatunk hozz?. Amikor a tasak leh?lt, fagyaszt?ba tessz?k, vagy h?t?ben 0-3 fok k?z?tt 14 napig t?rolhatjuk.
A combokat 200 fokra el?meleg?tett s?t?ben 15-20 percen ?t s?tj?k, v?g?l m?g 15 percig pir?tjuk grill fokozaton.
A zacsk?ban ?sszegy?lt zsiros szaftot egy serpeny?ben reduk?ljuk, t?lal?skor a combokra locsoljuk.
P?rolt lilak?poszt?val, krumplip?r?vel t?laljuk.
A lilak?poszta elk?sz?t?se:
A lilak?poszt?t negyedelj?k, a torzs?j?t kiv?gjuk, ?s gyaluval vagy k?ssel felcs?kozzuk.
A s?val alaposan elkeverj?k, ?s 20 percre f?lretessz?k.
Az olajat felmeleg?tj?k, r?sz?rjuk a k?poszt?t a cukorral ?s a k?m?nnyel. Kicsit lepiritjuk, majd egy kev?s v?zzel fel?ntj?k, fed? alatt p?roljuk kb. 40 percen kereszt?l, a vizet folyamatosan p?toljuk. A v?g?n az ecetet is belekeverj?k, p?r perc alatt azzal is megp?roljuk.