Sonkagombócleves
sponsored links
A receptet már régen kinéztem magamnak Szász Mártonné Bene Ilonka Erdélyi konyha címû gyûjteményében, de most került sor a kipróbálására. Bevallom, bár a szerzõ azt írja a bevezetõjében, hogy nagyon pontos recepteket adott meg, és kéretik betartani mindent a siker érdekében, én néha vitatkoznék vele, illetve felül is bírálom egy-egy megadott mennyiségét. Pl. ebbe a gombócba is túlzásnak tartottam volna 5 tojást (3 egész tojás és 2 tojássárgája) annál is inkább, hogy négyünknek kellett elég legyen. Talán több személyre... de nem írja. Azonkívül azt írja: rántásos levesbe fõzzük bele. Nos, én a rántást tejfölös habarással váltottam ki. A szárított tárkonyt pedig magamtól fõztem bele... Nagyon finom leves lett, ízlett mindenkinek kicsitõl nagyig. Húsvét után kitûnõ lehetõség a maradék sonka hasznosítására.
Tárkonyos sonkagombócleves
Hozzávalók a gombóchoz: 15 dkg fõtt sonka (nálam csirkesonka), 2 tojás, 7 dkg vaj, 10 dkg finom szemcséjû zsemlemorzsa, bors; továbbá: 2 l húsleves vagy zöldségalaplé, 1 csapott evõkanál liszt, 1 dl ...