Somlói galuska
sponsored links
Alapvetõen az a problémám egy jó ideje a cukrászdai süteményekkel, hogy -tisztelet a kivételnek- a növényi habbal és egyéb mû dologgal teljesen elveszik az igazi ízüket. Többször, sõt, egy ideje már egyfolytában csak csalódás ér a puncsszelet, a rigójancsi, vagy éppen a somlói galuska miatt. Értem én, hogy olcsóbb mû dolgokat használni, de az élvezeti értékük így egyenlõ lesz a nullával (és nem arról beszélek, ha valakinek a diabétesze miatt van szüksége arra, hogy ne legyen benne cukor, vagy a laktózérzékenysége miatt, hogy ne legyen benne tejszín). Amibe kell az a dolog, amitõl jó lesz, abba kell, alapesetben. Emlékszem például, hogy gyerekkoromban külön gép volt, amibõl úgy jött a tejszínhab, mint a fagyi. Nem mondom, mivel nem vagyok cukrász és csak lelkes amatõrként foglalkozok a dologgal, hogy a példának okáért most éppen a somlóim olyan, amilyen a nagykönyvben le van írva. Biztosan nem olyan. Az igazi receptet sem tudom, mert annyi verzió van már, hogy nem lehet eldönteni, hogy melyik az igaz (tankönyvem meg nincs hozzá). Így ízemlékekbõl készült ez a sütemény, de azt gondolom, hogy így is finomabb a rossz, drága pénzen vásárolt cukrászdai társánál, amibõl kispórolták a hozzávalókat.
Hozzávalók:
Tésztához:
5 tojás
5 kanál cukor
5 kanál liszt
1 evõkanál étolaj
4 evõkanál tej ...