Somlói, ahogy én csinálom

2010-11-08

sponsored links


A somlói tegnap készült, de csak ma fotóztam, mert a blogírás nem mehet a minõség rovására. Egy éjszakát a somlóinak érnie kell ahhoz, hogy tökéletes legyen a harmónia.
Nem túl gyakran csinálom, mert egy kicsit macerás, pepecselõs elkészíteni.
Elsõ lépésként megsütöm a két piskótát. Az egyik sima fehér, a másik csokis. Nagyon egyszerû piskótát szoktam csinálni, nem azt az ezer tojásos változatot, hanem egy könnyebb (nem utolsó sorban gazdaságosabb) változatot.
A tojásokat, a cukorral és a tejföllel elkeverem, és lassan adagolom hozzá a sütõporos lisztet. Sütõpapírral kibélelt tepsibe teszem és 180 C-os sütõben kb. 40 percig sütöm. A kakaós, ugyanígy készül, csak ahhoz kell 3 ek kakaópor.
Most jönne egy kis pihenés, amíg a tészta kihûl, de nincs megállás.
Egy kis tálkába rumot öntök, amibe beáztatom a mazsolát, a diót pedig megpirítom.
A krém egyszerû fõzött vaníliás puding krém. És a tetejére csokiöntet. A pudingot a tasakon feltüntetett módon kell elkészíteni, ezt nem is írom le. A csokikrémet pedig a hagyományos, nagymama-féle módon. 10 dkg cukrot, 10 dkg vajjal gõz felett addig melegítem, amíg a cukor teljesen felolvad. Ha kész leveszem a gõzrõl, hozzáteszem a 3 evõkanál kakaóport és az egy evõkanál hideg tejet. Alaposan elkeverem, és kész is.
Egy kis tálkába elkészítek még egy kevés tejet, amibe rumot öntök.
Van egy pont akkora jénai tálam, mint a tepsim, így nem kell szabni a piskótát. A piskótákat két lapra vágom, és az egyik kakaós piskótát az aljára teszem. Szépen kiskanállal meglocsolom a rumos tejjel.
Erre jön rá a vanília puding, a mazsola és a dió. Minden egyes réteget meg szoktam locsolni egy kevés csokiöntettel. A második lap sima piskóta, meglocsolom rumos tejjel, és újra a töltelék, és szépen egymás után a rétegek. A tetejét ugyanúgy elkészítem, a rumos tejjel, a pudinggal, mazsolával és dióval, annyi különbséggel, hogy ezt a réteget már teljesen befedem a csokikrémmel.
Egy éjszaka a hûtõben, vagy a hûvös kamrában és másnap tálalható.
Természetesen, tejszínhabbal.

/piskóta: 2 tojás, 12 ek cukor, 15 ek liszt, 2 tk sütõpor, 1 dl tejföl;
csokiöntet: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 ek kakaópor, 1 ek hideg tej;
puding: 2 tasak vaníliás puding por, 1 liter tej, 4 ek cukor;
15 dkg dió, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, 1 dl tej/



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Aglio-e-olio/...

sponsored links

Keres?s